Dolar 32,6064
Euro 35,3296
Altın 2.474,46
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Yayın akış devleri, yeni bir ödeme sistemine geçmeyi planlıyor

Apple, Netflix ve Amazon gibi yayın akışı hizmetleri, “puanlamaya” dayanan yeni bir ödeme sistemi için çalışmalara başladı.

Yayın akış devleri, yeni bir ödeme sistemine geçmeyi planlıyor
17 Mayıs 2024 10:07
62

Apple ve diğer yayın akışı şirketleri, eğlence sektörünün ücretlendirme modelinde değişiklik yapmanın peşine düştü. Şimdilik sadece fikir aşamasında olan yeni önerilen sistem, oyuncular ve diğer yapım personeli gibi kişilere, en azından kısmen, filmin şirket platformunda ne kadar iyi performans gösterdiğine göre ödeme yapılmasına dayanıyor. Yani, bir filmi ne kadar fazla insan izlerse, emekçileri de o kadar fazla ödeme alacak.

Bloomberg, Apple’ın yeni ücretlendirme modeli hakkında bilgi vermek üzere şirket temsilcileriyle buluştuğunu bildiren şirket içi bir bildirisini ve eğlence sektöründeki kişilerle yapılan konuşmaları aktarıyor. Bu yeni model, bir puan sistemine dayalı olarak çeşitli boyutlarda ikramiyeler içerecek. Bu ikramiyeler çeşitli faktörlere göre dağıtılacak ve Bloomberg’in özetlediğine göre üç ana kriter, “izlemek için Apple TV+’a kaydolan kişi sayısı, izlemeye ne kadar zaman ayırdıkları ve programın izleyici kitlesine göre maliyeti” olacak. Ayrıca ilk üç diziden birine emek vermiş olanlar, bir sezon için 10,5 milyon dolara kadar ikramiye alabilecek.

Bloomberg’e göre modelin arkasındaki fikir, performansı ücretle daha yakından birleştirmek ve ideal olarak daha iyi içerikler oluşturulmasını teşvik etmek. Şu anda yaratıcılara, bir uzun metrajlı film veya dizi daha yapılmadan önce bile büyük ücretler ödenebiliyor ve Bloomberg’in söylediğine göre bu trend büyük ölçüde Netflix ile başladı. Bu model, platformların büyük yetenekleri kazanmaya çalıştığı ve sırf belirli oyuncuları, yönetmenleri veya yapımcıları sitelerine çekmek için büyük miktarda para dağıtmaya istekli olduğu yayın endüstrisinin ilk büyümesine bağlıydı. Ancak artık şirketler, maliyetleri düşürmeye çalışırken yeni yöntemler arıyorlar. Apple’ın yanı sıra Amazon ve Netflix gibi diğer şirketler de benzer puanlama sistemlerini değerlendiriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.