Dolar 32,6201
Euro 35,3588
Altın 2.473,89
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Çin çelik talebinin küresel tarife zorlukları nedeniyle düşeceği tahmin ediliyor

Çin çelik talebinin küresel tarife zorlukları nedeniyle düşeceği tahmin ediliyor

Çin çelik talebinin küresel tarife zorlukları nedeniyle düşeceği tahmin ediliyor
23 Nisan 2024 00:16
18

ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin çelik ithalatına uygulanan gümrük vergisini %25’e çıkarma girişimi, Çin çelik endüstrisinin daha önemli zorluklarla boğuştuğu bir ortamda büyük ölçüde sembolik olarak görülüyor. Sektör, iç talepteki düşüş ve artan ihracatına yönelik uluslararası tepkilerle mücadele ediyor.

Çin Metalürji Endüstrisi Planlama ve Araştırma Enstitüsü’nün (MPI) tahminlerine göre, Çin’in çelik tüketiminin 2024 yılında %1,7 oranında düşmesi bekleniyor. 2023 yılındaki %3,3’lük düşüşün ardından gerileme devam ediyor. Beklenen bu düşüş, emlak sektöründe devam eden krize ve yavaşlayan altyapı talebine bağlanırken, borçlu 12 bölgenin belirli projeleri durdurması yönündeki direktiflerle daha da kötüleşti.

İç tüketimdeki zorluklara rağmen, Çin’in çelik ihracatı 2016’dan bu yana rekor seviyeye yükselerek geçen yıl 90,26 milyon metrik tona ulaştı. Ancak bu ihracatın sadece 598.000 tonluk bir kısmı ABD’ye yönelik olup, bir önceki yıla kıyasla %8,2’lik bir düşüş göstermiş ve Çin’in toplam çelik ihracatının %1’inden daha azını temsil etmiştir.

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ve ihracatçısı olan Çin, ABD’nin yedinci en büyük çelik tedarikçisi konumunda. Dolayısıyla, Biden’ın önerdiği gümrük vergisi artışının Çin’in çelik endüstrisi üzerindeki etkisinin asgari düzeyde olması bekleniyor. Çin merkezli bir çelik tüccarının analistleri, Çin’in çelik ihracatı için ana pazarların Japonya, Güney Kore ve Orta Doğu ülkeleri olarak kalacağını öngörüyor.

Düşük yurtiçi fiyatlara rağmen, Çinli çelik üreticileri ve tüccarları bir önceki yılın ihracat hacimlerini karşılama veya aşma yolunda ilerliyor. Yerel bilgi sağlayıcısı Lange Steel, Mart ayındaki güçlü sevkiyat rakamlarının ardından 2024 yılı için ihracat tahminini 100 milyon tonun üzerine çıkardı.

Çin çeliğinin rekabetçi fiyatlandırması, Hindistan’ın bazı Çin çelik ithalatlarına anti-damping vergisi uygulaması ve Meksika’nın yaklaşık %80 gümrük vergisi koymasıyla uluslararası hoşnutsuzluğa yol açtı. Ayrıca Tayland, Çin’den haddelenmiş çelik ithalatını soruşturuyor ve Brezilyalı çelik üreticileri bu tür ithalata %25 gümrük vergisi getirilmesini talep ediyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Çin devlet destekli bir araştırma kuruluşunun 2023 yılında Çin çelik ürünlerine karşı anti-damping ve anti-sübvansiyon beyanlarının artacağını bildirmesiyle ticari sürtüşmelerin yoğunlaşması bekleniyor.

Yurtiçinde, Pekin’in ekipman yükseltmeleri ve tüketici teşvikleri yoluyla çelik sektörünü canlandırma çabalarının, emlak sektöründen kaynaklanan çelik tüketimindeki azalmayı telafi etmesi pek olası değildir. CRU Group, bu politikanın önümüzdeki dört yıl içinde 8 ila 9 milyon ton ek çelik talebi yaratabileceğini tahmin ediyor ki bu rakam inşaat talebinde beklenen 20 milyon tonluk düşüşe kıyasla mütevazı bir rakam.

Analistler, altyapı kaynaklı çelik tüketiminin bu yıl yalnızca %1 ila %2 arasında bir büyüme göstereceğini tahmin ediyor ki bu da daha önce öngörülen %7 ila %8’lik büyümeden önemli bir düşüş anlamına geliyor. Bunun nedeni Pekin’in bölgesel hükümetlere devlet tarafından finanse edilen bazı altyapı projelerini erteleme veya durdurma talimatı vermesi ve diğer bölgelerin de benzer adımlar atmasıdır.

Çin Demir ve Çelik Birliği (CISA) Başkan Yardımcısı Luo Tiejun, güçlü arz kabiliyetleri ve azalan talep karşısında, önde gelen üreticilerin üretimi talebe göre ayarlaması gerektiğini vurguladı.

Mart ayı rakamlarının Temmuz 2016’dan bu yana en yüksek aylık toplam olan 9,89 milyon tona yükselmesiyle ihracat bir miktar rahatlama sağlayabilir. İlk çeyrek ihracatı toplam 25,8 milyon ton ve 20,3 milyar $ değerinde olup, ton başına 4.145 yuan (572,30 $) olan yerel ortalama fiyatın önemli ölçüde üzerinde gerçekleşti. ABD doları karşısında zayıflayan yuan ihracatı daha da artırabilir, ancak bu durum ticari belirsizliklere ve Pekin’in olası üretim kısıtlamalarına tabidir.

Dünya Çelik Birliği’ne göre, küresel çelik talebinin bu yıl %1,7 artışla 1,793 milyar tona yükselmesi bekleniyor. Pekin’deki CRU Group’ta analist olan Kevin Bai, bazı ülkelerin kendi çelik kapasitelerini geliştirirken, artan yerel talebi hızlı bir şekilde karşılayamadıklarını ve pazarda Çin çeliğine yer açtıklarını belirtti.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.