Dolar 32,6095
Euro 35,3551
Altın 2.474,92
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Rio Tinto Arizona Madeninden ABD Bakır Tedarikini Taahhüt Ediyor

Rio Tinto Arizona Madeninden ABD Bakır Tedarikini Taahhüt Ediyor

Rio Tinto Arizona Madeninden ABD Bakır Tedarikini Taahhüt Ediyor
17 Nisan 2024 03:06
77

Anglo-Avustralyalı madencilik devi Rio Tinto, Arizona’da kurulması planlanan Resolution madeninden elde edilecek bakır üretiminin tamamını, projenin gerekli yasal onayları alması halinde, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri pazarına sunma niyetinde olduğunu açıkladı. Bu taahhüt, bazı Amerikan yerlisi grupların kültürel açıdan önemli alanlar üzerindeki potansiyel etkiye ilişkin endişelerinin ortasında geldi.

Arizona’da bulunan Resolution madeni, ömrü boyunca 40 milyar poundun (18.1 milyon metrik ton) üzerinde bakır üretme potansiyeline sahip ve bu da ABD’deki bakır talebinin dörtte birinden fazlasını karşılayabilir. Ancak proje, konumu ve potansiyel çevresel etkileri nedeniyle muhalefetle karşılaştı ve temiz enerji geçişi için gerekli kritik minerallerin tedariki hakkında daha geniş bir tartışmayı ateşledi.

Rio Tinto’nun bakır bölümünü yöneten Bold Baatar, Santiago’daki Dünya Bakır Konferansı sırasında verdiği bir röportajda, “Kesinlikle Resolution hayata geçerse, bu bakırın tamamının ABD’de satılmasını isteriz” dedi. Rio Tinto halihazırda Utah’taki Kennecott bakır madeni ve izabe tesisini işletiyor ve burada üretilen bakırın tamamı yurt içinde kullanılıyor. ABD’deki diğer tek bakır izabe tesisi Freeport-McMoRan tarafından işletiliyor.

Bir Amerikan yerlisi grubu Pazartesi günü ABD temyiz mahkemesine başvurarak Resolution madeninin geliştirilmesi için Rio Tinto ve azınlık ortağı BHP’ye arazi tahsis eden önceki kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Başkan Joe Biden daha önce 2021 yılında projeyle ilgili bir kararı beklemeye almıştı.

Bu zorluklara rağmen Baatar, ABD’nin sağlam çevresel, yasal ve düzenleyici çerçevelerine atıfta bulunarak projenin güvenli bir şekilde geliştirileceğine olan güvenini dile getirdi. Baatar ayrıca arz güvenliği için yerli üretimin önemini vurgulayarak yabancı kaynaklara güvenmenin risk oluşturabileceğini ima etti.

Küresel bakır endüstrisi, First Quantum’un Cobre Panama madeninin Panamalı yetkililer tarafından zorla kapatılması ve küresel bakır arzının %1’inin kesilmesi gibi aksaklıklarla karşı karşıya kaldı. Bu olaylar, Baatar gibi sektör liderleri arasında, dünyanın temiz enerjiye geçişi için yeterli bakırın güvence altına alınması konusundaki endişeleri artırdı.

Kişisel elektronik ve yapay zeka teknolojilerindeki uygulamaları nedeniyle bakıra olan talebin keskin bir şekilde artması beklenirken, analistler önümüzdeki yıllarda %30’un üzerinde bir fiyat artışı öngörüyor. Bu yılın sonlarına doğru Rio Tinto’nun ticari işler müdürü olması planlanan Baatar -ki bu, CEO olma ihtimalinin habercisi olarak görülüyor- şu anda sektör için birincil endişenin arz olduğunu vurguladı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.