Dolar 33,0963
Euro 36,0220
Altın 2.588,36
BİST 11.163,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
34°C
Parçalı Bulutlu
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 31°C

Samsung akıllı telefon pazar payında Apple’ı geride bıraktı

Samsung akıllı telefon pazar payında Apple’ı geride bıraktı

Samsung akıllı telefon pazar payında Apple’ı geride bıraktı
15 Nisan 2024 12:10
29

Akıllı telefon endüstrisindeki önemli bir değişimle Apple (NASDAQ:AAPL) Inc. en iyi telefon üreticisi konumunu rakibi Samsung Electronics Co. şirketine bıraktı. Araştırma firması IDC’nin son verilerine göre, Apple’ın akıllı telefon sevkiyatları 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık %10 oranında düştü. Bu düşüşte Android akıllı telefon üreticilerinin artan rekabeti etkili oldu.

Ocak-Mart döneminde küresel akıllı telefon sevkiyatı %7,8 oranında artarak 289,4 milyon adede ulaştı. Samsung %20,8 pazar payı ile liderliği ele geçirdi. Güney Koreli teknoloji devi kısa bir süre önce yeni Galaxy S24 serisini piyasaya sürmüş ve bu da çeyrekte 60 milyonun üzerinde telefon sevkiyatına katkıda bulunmuştu.

Veri sağlayıcısı Counterpoint tarafından bildirildiği üzere, Galaxy S24 serisinin başarısı, piyasaya sürüldüğü ilk üç hafta içinde bir önceki yılın Galaxy S23 serisine kıyasla küresel satışlarda %8’lik bir artışla vurgulandı.

Bir önceki yılın Aralık çeyreğinde Samsung’u geride bırakarak dünyanın bir numaralı telefon üreticisi haline gelen Apple, şimdi %17,3’lük pazar payıyla ikinci sıraya geriledi. iPhone üreticisinin satışlarındaki düşüş, 2024’ün ilk çeyreğinde 50,1 milyon iPhone sevk etmesiyle özellikle dikkat çekiciydi; bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde sevk edilen 55,4 milyon adede kıyasla düşüş gösterdi.

Apple’ın üçüncü en büyük pazarı olan Çin’de şirket, 2023’ün son çeyreğinde akıllı telefon sevkiyatlarında %2,1’lik bir düşüş yaşadı.

Apple’ın Çin’deki akıllı telefon sevkiyatlarındaki düşüş, bazı Çinli şirketlerin ve devlet kurumlarının çalışanlarının Apple cihazlarının kullanımını sınırlandırdığı bir döneme denk geliyor. Bu önlemler, ABD hükümetinin güvenlik endişeleri nedeniyle Çin uygulamalarına getirdiği kısıtlamaları yansıtıyor.

Bu zorlukların ortasında Apple, Haziran ayında şirketin iPhone’lar ve iPad’ler de dahil olmak üzere çeşitli cihazları için yazılım güncellemelerini tanıtmasının beklendiği yıllık Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’na (WWDC) hazırlanıyor. Yatırımcılar özellikle, bu konuda nispeten sessiz kalan Apple’ın yapay zekâ teknolojisinin geliştirilmesine ilişkin duyurularıyla ilgileniyor. Yılın başlarında Apple da dünyanın en değerli şirketi unvanını Microsoft Corp’a kaptırmıştı.

Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi Corp. ilk çeyrekte %14,1’lik payla pazarda üçüncü sıraya yerleşti. Bu durum, Huawei gibi şirketlerin de pazar payı kazanması ve Apple’ın karşı karşıya olduğu rekabet ortamına katkıda bulunmasıyla birlikte, Çinli markaların küresel akıllı telefon pazarındaki artan varlığının altını çiziyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.