Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Kırgızistan meclis başkanı, yenidoğan bebeklere konulan Müslüman isimleri hedef aldı!

Yenidoğan bebeklere konulan Müslüman isimleri Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev’i rahatsız etti. Kendisinin adı da Arapça kökenli olan Nurlanbek Şakiyev, “Bütün isimlerimiz Arapça” dedi.

Kırgızistan meclis başkanı, yenidoğan bebeklere konulan Müslüman isimleri hedef aldı!
14 Nisan 2024 00:16
37
  • Haber7

Helal Endüstrisi” ile ilgili yasa tasarısıyla ilgili konuşan Kırgızistan Meclis (Cogorku Keneşi) Başkanı Nurlanbek Şakiyev, bebeklere konulan Muhammed, Ali, Ömer, Ayşe, Ömer, Amine, Fatıma, Saliha gibi İslami isimlerden rahatsız oldu.

“BÜTÜN İSİMLERİMİZ ARAPÇA”

Helal” ifadesi yerine “adal” kelimesinin kullanılması gerektiğini söyleyen Nurlanbek Şakiyev, Müslüman isimlerini hedef alarak “Bütün isimlerimiz Arapça” dedi.

Kendi isminin kökeni de Arapça olan Nurlanbek Şakiyev, “Neden her şeyi Araplaştırıyoruz? ‘Helal’ değil ‘adal’. İsimleri bile Araplaştırıyoruz. Bir sürü güzel Kırgız ismimiz var. Mesela Bakıt, Taalai, Elmurza, Ulukbek, Balbak, Çolpon. Neden kullanmıyoruz?” diye konuştu.

“İSTEDİĞİ İSMİ VERİR” TEPKİSİ

Milletvekili Dastan Zhumabekov da Şakiyev’e her ebeveynin çocuğuna istediği ismi verme hakkına sahip olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Zhumabekov, “Yanlış söylediniz. Bizde demokrasi var. Hatta isterse Michael Jackson ya da Ronaldo bile diyebilir. Onların tercihine saygı duymalıyız” ifadesinde bulundu.

_________

ERKEKLERDE MUHAMMED, KIZLARDA SALİHA

Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığı’nda yer alan bilgilere göre; 2022 yılının ilk 8 ayında yeni doğan bebeklere en çok Saliha ve Muhammed isimleri verildi.

İşte en popüler o isimler…

Kızlar:

1. Saliha

2.Aliya

3. Rayana

4. Amine

5. Fatıma

6. Alfia

7. Safiye

8. Aylin

9. Aruzat

10. Aişe

Erkekler:

1. Muhammed

2. Ömer 

3. Ali

4. Emir 

5. Ramazan

6. Bilal

7. Alihan

8. Alinur

9. Osman

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.