Dolar 32,7247
Euro 35,5163
Altın 2.496,60
BİST 10.859,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Spirit AeroSystems, Boeing 737 MAX’in yavaşlaması nedeniyle fazla mesaiyi azalttı

Spirit AeroSystems, Boeing 737 MAX’in yavaşlaması nedeniyle fazla mesaiyi azalttı

Spirit AeroSystems, Boeing 737 MAX’in yavaşlaması nedeniyle fazla mesaiyi azalttı
13 Nisan 2024 00:23
25

Boeing’in önemli tedarikçilerinden Spirit AeroSystems, havacılık devinin 737 MAX jetlerinin üretiminde düşüş yaşaması nedeniyle fazla mesai ve işe alımları azaltıyor. Bu hamle, ABD’li düzenleyiciler tarafından fabrikada yapılan denetimlerin yoğunlaştırılması ve Seattle yakınlarındaki işçilerin bekleyen işleri ele almak üzere montaj hattını kasıtlı olarak yavaşlatmasına yanıt olarak geldi.

Bu durum Boeing’in Mart ayındaki teslimatlarının geçen yılın aynı ayına kıyasla %50 oranında düşmesine yol açtı. Bu düşüşte, 5 Ocak’ta Alaska Havayolları’na ait bir uçakta meydana gelen ve Boeing’in süregelen krizini daha da derinleştiren bir panelin havada kopması olayı da etkili oldu.

2005’te Boeing’den ayrılan ve 737’nin yaklaşık %70’ini üreten Spirit AeroSystems, üretim kesintisinin etkisini hissediyor. Şirket şu anda Boeing ile satın alma görüşmeleri yürütüyor.

Spirit Aero çalışanlarını temsil eden Wichita, Kansas sendika bölgesinin başkanı Cornell Beard, fabrika katlarının daha sessiz olduğunu ve çalışanlar arasında potansiyel işten çıkarmalar konusunda endişe olduğunu belirtti. Herhangi bir işten çıkarma duyurusu yapılmamış olmasına rağmen, şirket geçen hafta fazla mesaiyi azalttı ve işçiler bu süreyi daha önce erteledikleri işleri yetiştirmek için kullanıyor.

Spirit’in Boeing ile 737 MAX programı için bir gereksinim sözleşmesi bulunuyor ve bu da Boeing’in satın alma hacimlerini gerektiği gibi ayarlamasına olanak tanıyor. Spirit AeroSystems sözcüsü Joe Buccino’nun da belirttiği gibi, Spirit bu doğrultuda üretimini, fazla mesai ve özel işe alımların sınırlandırılması da dahil olmak üzere müşterinin oran profiline uyacak şekilde düzenliyor.

Üretimdeki yavaşlamaya rağmen Boeing, panel patlamasının ardından Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından belirlenen sınır olan ayda 38 jet hızında teslimatları kabul etmeye devam ediyor. Yine de Boeing’in aylık fiili üretimi bu seviyenin altında kalıyor ve tedarikçiler için belirsizliğe neden oluyor. Daha geniş tedarik zinciri üzerindeki etkisi henüz net değil ve Boeing durumla ilgili acil bir yorumda bulunmadı.

AeroDynamic tedarik zincirindeki bir danışman, Boeing’in bekleyen işleri azaltma çabalarının gelecekte daha istikrarlı bir üretim sağlayabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, Boeing’in üretim hattı sorunlarını çözememesi ve teslimat oranlarını artıramaması halinde tedarikçi oranının ne kadar süre 38’de kalacağı konusunda belirsizlik var.

Spirit AeroSystems, ikiz 737 MAX kazaları ve diğer Boeing tedarikçilerini de etkileyen pandeminin neden olduğu seyahatlerdeki gerileme nedeniyle 2020’den bu yana yıllık kâr bildirmemiş ve mali olarak zor durumda.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.