Dolar 32,7158
Euro 35,4760
Altın 2.495,37
BİST 10.864,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Çin, ekonomik zorlukların ortasında Ağustos ayından bu yana en büyük ihracat düşüşünü yaşadı

Çin, ekonomik zorlukların ortasında Ağustos ayından bu yana en büyük ihracat düşüşünü yaşadı

Çin, ekonomik zorlukların ortasında Ağustos ayından bu yana en büyük ihracat düşüşünü yaşadı
12 Nisan 2024 11:37
32

Çin’in ihracatı Mart ayında önemli bir gerileme yaşadı ve yıllık bazda %7,5’lik düşüşle bir önceki yılın Ağustos ayından bu yana en sert düşüşü kaydetti. Bu düşüş, ekonomistler tarafından tahmin edilen %2,3’lük düşüş beklentisini aştı. Düşüş, Ocak-Şubat döneminde ihracatta kaydedilen %7,1’lik artışın ardından geldi.

İthalat da Mart ayında beklenmedik bir şekilde %1,9 oranında düşerek yılın ilk iki ayında görülen %3,5’lik büyümeden sapmış ve %1,4’lük artış beklentisini karşılayamamıştır. Bu gerileme zayıf iç talebe işaret ederken, Perşembe günü açıklanan ve tüketici enflasyonunda beklentilerin ötesinde bir düşüş olduğunu gösteren veriler bu endişeyi daha da arttırdı.

Politika yapıcıların 2023’ün ikinci yarısından bu yana hane halkı tüketimini, özel yatırımları ve piyasa güvenini canlandırma çabalarına rağmen, Çin’in ekonomik büyümesi istikrarsız kalmaya devam ediyor. Emlak sektörü krizi önemli zorluklar yaratmaya devam ediyor ve yakın gelecekte tam bir ekonomik canlanma beklenmiyor.

Fitch Ratings kısa bir süre önce Çin’in kredi notu görünümünü negatife düşürerek yeni büyüme modellerine geçişteki belirsizliklerin kamu maliyesine yönelik riskleri vurgulamıştır. Çin ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde, bazı istikrar işaretlerine rağmen, son bir yılın en yavaş yıllık oranı olan %4,6 oranında büyüdüğü tahmin edilmektedir.

Çin Merkez Bankası, kredilerin tüketimden ziyade üretime yönlendirilmesi, yapısal ekonomik sorunların ortaya çıkması ve para politikası araçlarının etkisinin azalması nedeniyle zorluklarla karşı karşıya.

Mali kaygıları gidermek için Çin, kilit sektörleri desteklemek amacıyla 1 trilyon yuan (138,18 milyar $) tutarında özel ultra uzun vadeli hazine bonosu ihraç etmeyi planlıyor ve yerel yönetimler için 2023 yılında 3,8 trilyon yuan olan özel bono ihraç kotasını 3,9 trilyon yuana çıkardı.

Kabine, talebi artırma çabaları çerçevesinde geçtiğimiz ay büyük ölçekli ekipman yenilemelerini ve tüketim malları satışlarını teşvik etmeye yönelik bir planı onayladı. Ülkenin ekonomi planlamacısı bu girişimin yıllık 5 trilyon yuanı aşan bir piyasa talebi yaratabileceğini tahmin ediyor.

Mevcut döviz kuru 7,2367 Çin yuanı / 1 ABD doları.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.