Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Mersin Erdemli’de İmece Usulü Geleneksel İftar Sofrası

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Karayakup köyünde, Ramazan ayının son iftarında köylüler imece usulü hazırladıkları geleneksel iftar sofrasında bir araya geldi. Kadınlar köyde yetiştirdikleri ürünlerle çeşit çeşit yemekler pişirerek, bin kişilik sofrada köy sakinleri ve misafirlere ikram etti. Köy muhtarı, bu iftarın gelenekleri yaşatmak ve birlik beraberliği sağlamak amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Mersin Erdemli’de İmece Usulü Geleneksel İftar Sofrası
10 Nisan 2024 00:19
24

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Karayakup köyündeki vatandaşlar, Ramazan ayının son iftarında oruçlarını, imece usulü hazırladıkları geleneksel iftar sofrasında açtı.

Ramazan ayının sonra iftarı için Karayakup köyündeki kadınların tatlı telaşı geleneksel topalak yemeği hazırlıklarıyla başladı. Kadınlar köyde yetiştirdikleri ürünleri kullanarak, kazanlarda odun ateşinde çeşit çeşit yemek pişirdi. Bin bir emekle hazırlanan yemekler, meydanda kurulan sofrada köy sakinleri ve misafirlere ikram edildi. Yaklaşık bin kişinin yaşadığı köydeki programa Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu’da katıldı.

İmece olarak hazırlanan iftar ile ilgili bilgi veren Köy Muhtarı Mustafa Yıldız, “Karayakup olarak geleneksel olarak yaptığımız iftar yemeğimizdi. Kendi ürünlerimizi kullanıyoruz. Salçamız, bulgurumuz, kendi ekinlerimizden yapıyoruz. İmece usulü köylülerimiz tarafından verilen malzemelerle gerçekleştiriyoruz. Bu iftar yemeğimizi gelenek göreneklerimizi yaşatmak için ve birlik beraberliğimizi sağlamak için yapıyoruz” dedi.

Yemek hazırlığına katılanlardan Hanzade Taş ise,”Köyümüzün kadınları olarak toplandık. Önce topalağımızı, mantımızı döktük, şimdi pişiriyoruz. Kuru fasulye, mantı, dövme yaptık, topalak yaptık. Salatamız, yayık ayranımız var. Özellikle odun ateşinde pişiriyoruz, çok lezzetli oluyor. Salçamız, kuru nanemiz, sarımsağımız, soğanımız, bir çok baharatları kendimiz üretiyoruz. O sebeple yemeklerimiz odun ateşinde de pişince çok lezzetli oluyor” diye konuştu.

Köylülerden Abdullah Ulutaş ise köylerinde gelenekleri yaşattıklarını belirterek, “Her hanemizin katkılarıyla hazırladığımız iftar programımız var. Burada topluca iftar açıyoruz. Gelen misafirlerimize de ikram ediyoruz. Bu şekilde geleneklerimiz sürüyor” şeklinde konuştu. – MERSİN

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.