Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Fed Başkanı Daly 2024’te üç faiz indiriminin makul olduğunu düşünüyor

Fed Başkanı Daly 2024’te üç faiz indiriminin makul olduğunu düşünüyor

Fed Başkanı Daly 2024’te üç faiz indiriminin makul olduğunu düşünüyor
3 Nisan 2024 00:35
27

San Francisco Federal Rezerv Bankası Başkanı Mary Daly Salı günü yaptığı açıklamada, Federal Rezerv’in bu yıl faiz oranlarını üç kez düşürmesinin makul olarak beklenebileceğini ifade etti. Daly, bu öngörünün kesin olmadığını ve başta enflasyon ve işgücü piyasası koşulları olmak üzere ekonomik göstergelere bağlı olarak ayarlanabileceğini vurguladı.

Las Vegas, Nevada’da düzenlenen bir etkinlik sırasında Daly, mevcut faiz oranının korunmasının şimdilik uygun olduğunu belirtti. Geçtiğimiz ay Daly, diğer Fed politika yapıcılarıyla birlikte, enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam etmek amacıyla kısa vadeli faiz oranlarının %5.25-%5.5 aralığında tutulması yönünde oy kullanmıştı. Enflasyon oranları 2022 ortalarındaki zirvelerinden düşmüş olsa da, Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor.

Daly, enflasyonun kademeli olarak düşmesi ve hem işgücü piyasasının hem de ekonomik büyümenin güç göstermesi nedeniyle ekonominin ve para politikasının şu anda iyi bir konumda olduğunu belirtti. Daly, mevcut ekonomik manzara göz önüne alındığında faiz oranını değiştirmeye acil bir ihtiyaç olmadığının altını çizdi.

Fed politika yapıcıları toplu olarak 2024 yılında üç çeyrek puanlık faiz indirimi olasılığını öngörüyor. Ancak, geçen ay yayınlanan tahminlere göre, yetkililerin neredeyse yarısı, yani on dokuz kişiden dokuzu, bu yıl iki ya da daha az indirim öngörüyor.

Daly ayrıca erken faiz indirimlerinin kalıcı olarak yüksek enflasyona yol açabilecek risklerinin de altını çizdi. Daly, para politikasında esnekliğin önemini vurgulayarak, enflasyonun beklenenden daha inatçı olması halinde daha az faiz indiriminin gerekli olabileceğini belirtti.

Tersine, işgücü piyasası zayıflarsa ya da enflasyon beklenenden daha hızlı düşerse, daha fazla sayıda faiz indirimi düşünülebilir.

Bu nedenle Federal Rezerv’in 2024 yılında faiz oranlarına yaklaşımı, ihtiyatlı ve gelişen ekonomik koşullara uyarlanabilirlik ile karakterize edilmektedir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.