Dolar 32,6064
Euro 35,3296
Altın 2.474,46
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

AB, teknoloji devlerine rekabet dışı uygulamalar için soruşturma başlattı

Avrupa Birliği (AB), Meta, Apple ve Google’ın da aralarında bulunduğu dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine yönelik rekabet dışı uygulamaların incelenmesi için soruşturma başlattığını duyurdu. DMA kapsamında olası ihlaller nedeniyle şirketler yıllık cirolarının %10’u kadar büyük cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

AB, teknoloji devlerine rekabet dışı uygulamalar için soruşturma başlattı
26 Mart 2024 00:27
22

Avrupa Birliği (AB), rekabet dışı uygulamaların incelenmesi için dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine yönelik soruşturmalar başlattığını duyurdu. Meta, Apple ve Google ‘ın sahibi Alphabet, 2022’de tanıtılan Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında olası ihlaller nedeniyle inceleniyor.

Apple, Meta, Google ve daha fazlası inceleme altında

Eğer kuralları ihlal etmişlerse, bu şirketler yıllık cirolarının %10’u kadar büyük cezalarla karşı karşıya kalabilirler. AB rekabetten sorumlu başkanı Margrethe Vestager ve endüstri başkanı Thierry Breton, Pazartesi günü soruşturmaları duyurdu. DMA kapsamında yükümlülükleri olan altı şirket bulunuyor: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft ve ByteDance.

Bu şirketlerin hiçbiri aslında Avrupa’da merkezlenmiş değil. Beşi ABD’de, ByteDance ise Pekin’de. Şirketler, uyum raporlarını sadece iki hafta önce sunmalarının ardından hemen soruşturmaya alındılar. AB’nin düzenleyici yükümlülüklerine uyum sağlamak için tasarlanan bu raporlar, şirketler tarafından özenle hazırlanmıştı.

AB’nin bu hamlesi, Apple’ın müzik akışı üzerindeki rekabet yasalarını ihlal ettiği için AB’nin 1.8 milyar euro para cezası almasından üç hafta sonra geldi. Aynı zamanda ABD, Apple’ı cep telefonu pazarını tekeline almakla suçlayarak geçen hafta dev bir dava da açmıştı.

Bir Apple sözcüsü, şirketin soruşturmaya yapıcı bir şekilde katılacağını ve planlarının Dijital Pazarlar Yasası’na uygun olduğunu belirtti. Bir Meta sözcüsü ise, reklamlardan kaçınmak için abonelik kullanımının birçok endüstride iyi kurulmuş bir iş modeli olduğunu belirtti.

Google’ın en güçlü yapay zekası ücretsiz açıldı! Nasıl kullanılır?

AB’nin duyurusunda, Apple ve Alphabet’in uygulamaların kullanıcılarla serbestçe iletişim kurmasına ve onlarla sözleşme yapmasına izin vermediği, Apple’ın kullanıcılara yeterince seçenek sunmadığı, Meta’nın ise insanlardan verilerinin reklamlar için kullanılmasından kaçınmak için ödeme yapmalarını istemesinin haksız olup olmadığı gibi beş farklı uyumsuzluk eyleminin inceleneceği belirtildi.

AB’nin rekabet dışı uygulamalarla mücadelede kararlı bir tavır takındığı açıkça görülüyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.