Dolar 32,6064
Euro 35,3296
Altın 2.474,46
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Başka Bir Örneği Yok: İsmini Hem Ülke Hem Kıta Olarak Duyduğumuz Avustralya, Nasıl İkisi Birden Olabiliyor?

İsmini ülke olarak da kıta olarak da duyduğumuz Avustralya, nasıl oluyor da iki özelliği de taşıyor? Üstelik dünyada bunun başka örneği bile yok!

Başka Bir Örneği Yok: İsmini Hem Ülke Hem Kıta Olarak Duyduğumuz Avustralya, Nasıl İkisi Birden Olabiliyor?
10 Mart 2024 09:37
31

Kıtalar arasında en küçüğü olan Avustralya, Hint Okyanusu’ndan Pasifik Okyanusu’na kadar uzanıyor. Hem ülke hem de kıta olan bu uçsuz bucaksız yer, benzersiz birçok özelliğe sahip.

Dilerseniz bağımsız bir devlet olan Avustralya’nın özelliklerine göz attıktan sonra nasıl hem kıta hem ülke olabildiğini görelim.

Avustralya hakkında biraz bilgi edinelim.

  • Avustralya’nın resmî dili İngilizce.
  • Yaklaşık 25 milyon nüfusa sahip.
  • 7.7 milyon km²lik yüz ölçümü ile dünyanın en büyük 6. ülkesi.
  • Benzersiz ekosisteme ve canlı türlerine ev sahipliği yapıyor.
  • Yerli halkını Aborjinler oluşturuyor.
  • Başkenti Canberra.
  • En büyük şehri Sydney.
  • Madencilik, tarım, hizmet gibi çeşitli sektörlere ve gelişmiş ekonomiye sahip.

Peki “kıta” dediğimiz şey tam olarak ne?

“Kıta” terimi genellikle coğrafi, jeolojik ve bazen de kültürel kriterlerle tanımlanan; Dünya yüzeyindeki çeşitli büyük, sürekli kara kütlelerinden birini ifade etmek için kullanılır. Ancak kesin olarak sınırlandırılmadığı için hangi açıdan bakıldığına göre değişiklik gösterebilir.

Arazi alanı, sınırlar, tektonik plakalar, insan faktörleri gibi bazı kriterleri vardır. Örneğin bazen kültür, dil, tarih gibi insan unsurları da kıtanın tanımlanmasında rol oynayabilir. Kuzey ve Güney Amerika da kültürel ve jeolojik benzerlikler nedeniyle tek bir kıta olarak sayılır mesela.

Avustralya’yı kıta yapan ne peki?

Az önce bahsettiklerimizden anlayacağınız üzere kıta kavramı biraz esnektir. Geneline baktığımızda bu bağlamda Avustralya hem jeolojik hem de coğrafi kriterlere dayanan; tektonik bağımsızlık, izolasyon, kara alanı, ekosistem benzersizliği, insan yerleşimi, coğrafi bütünlük, sınıflandırmada tutarlık gibi faktörlerden kıta olma özelliği taşır.

Kara kütlesinin üzerinde yer alan devlet, aynı zamanda bağımsız bir ülke.

Avustralya ülkesi, İngiliz Parlamentosunun kıtadaki 6 ayrı İngiliz kolonisini tek bir egemenlik altında birleştirdiği 1901 yılında resmî olarak kuruldu. O zamandan itibaren Avustralya, kendi iç işlerini yönetti fakat dış politikası İngiliz hükûmeti tarafından belirlenmeye devam etti.

1931 yılında ise yeni bir yasa onaylandı ve Avustralya tam egemen bir ülke hâline geldi. İşte o yıllardan beri bir kıta olmasının yanı sıra bağımsız bir ülke olarak da kabul ediliyor. Yani “Avustralya” kıta ve bağımsız bir ülke olarak iki farklı tanımlamayı içeriyor. 

Kaynaklar: World Atlas, Travel Tramp, Mental Floss

Avustralya ile ilgili diğer içeriklerimize göz atmayı unutmayın:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.