Dolar 32,5456
Euro 35,2981
Altın 2.466,24
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

Wall Street 2024 seçimlerinin piyasalar üzerindeki etkisine bakıyor

Wall Street 2024 seçimlerinin piyasalar üzerindeki etkisine bakıyor

Wall Street 2024 seçimlerinin piyasalar üzerindeki etkisine bakıyor
9 Mart 2024 01:20
37

Wall Street’teki yatırımcılar, kazançlar ve para politikasının yanı sıra 2024 ABD başkanlık seçimlerinin piyasalar üzerindeki potansiyel etkisini de göz önünde bulundurmaya başladı. Başkan Joe Biden, Perşembe günü yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın 2017 vergi indirimlerinin aksine, kurumlar vergisinin artırılmasını önerdi. Biden, yönetimi sırasında ABD’nin ekonomik başarılarını vurguladı.

Her iki başkan adayının önerileri, S&P 500 endeksinin yılbaşından bu yana %7,4 artış göstererek rekor seviyeye yaklaştığı bir dönemde geldi. Seçim yarışı sıkı bir çekişmeye sahne olurken, stratejistler yapay zeka ve Federal Rezerv politika değişiklikleri gibi diğer piyasa etkenlerine karşı siyasi manzarayı tartıyor.

Biden’ın son önerileri arasında 1 milyar doların üzerinde kârı olan şirketler için asgari kurumlar vergisinin %21’e çıkarılması ve 100 milyon doları aşan varlıkları olan Amerikalıları hedef alan yenilenmiş bir “milyarder vergisi” yer alıyor.

Wells Fargo analistleri seçim sonuçlarının maliye politikasını önemli ölçüde şekillendirebileceğini, Cumhuriyetçilerin kazanması halinde 2017’deki vergi indirimlerinin uzatılabileceğini ve bunun enflasyonu körükleyebileceğini, Demokratların kazanması halinde ise daha varlıklı hane halkları ve şirketler üzerindeki vergilerin artırılabileceğini belirtiyor.

Tarihsel eğilimler, S&P 500’ün yeniden seçim yıllarında tipik olarak iyi performans gösterdiğini ve genel ortalama olan %12,8’e kıyasla İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ortalama %15,5 kazanç sağladığını göstermektedir. BofA Global Research, Cboe Volatilite Endeksi’nin tarihsel olarak ikinci çeyrekten Kasım ayına kadar ortalama %25 yükselmesiyle, seçim yıllarının volatilite de getirdiğine dikkat çekti. Banka, bu modeli öngörerek S&P 500 hedefini 5000’den 5.400’e yükseltti.

LPL Financial verileri, S&P 500’ün önseçim öncesi performansının genellikle iktidar partisinin zaferini öngördüğünü, ancak endeksin son zamanlarda Trump’ın anket rakamlarıyla birlikte yükseldiğini gösteriyor.

Kısa vadede piyasa, Şubat ayındaki istihdam artışı ve Haziran ayında Federal Rezerv’in faiz indirimi olasılığı da dahil olmak üzere ekonomik verileri değerlendiriyor. Yaklaşan ABD tüketici fiyatları verileri 12 Mart’ta enflasyon eğilimleri ve politika ayarlamaları potansiyeli hakkında daha fazla bilgi sunacak.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.