Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski’den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenski, Dolmabahçe’de bir araya geldi. İki liderin görüşmesinde Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşın seyri, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devam etmesine ilişkin temaslardaki son durum, bölgede kalıcı barış arayışları konuları ayrıntılı bir şekilde ele alınacağı belirtilmişti. Görüşme sonrası ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski basın açıklamasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski’den kritik görüşme sonrası önemli açıklamalar
9 Mart 2024 00:13
36

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, kritik görüşme sonrası basın açıklamasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Ukrayna’nın bağımsızlığına yönelik desteğimizi vurguladık. Rusya’nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya da hazırız. Karadeniz Tahıl Koridoruna ilişkin taraflar arasında anlaşma olursa gereken desteği veririz.

10 milyar dolar hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi artırma noktasında mutabık kaldık.

Ukrayna’nın yeniden imarı çalışmalarına da güçlü şekilde destek vereceğiz.

İstişarelerimizde ihraç koridorları ve seyrüsefer emniyeti gibi Karadeniz’in istikrarını ilgilendiren meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

Ukrayna ile dayanışmamızı sürdürürken, diğer yandan savaşın müzakereler temelinde adil bir barışla sona erdirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasının bir an önce yürürlüğe girmesi kuşkusuz bu ilişkilerimize yeni bir ivme katacaktır.

Zelenski’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk halkına, Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteği için teşekkür ederim.

Bundan sonraki çabaları bekliyoruz. Kırım Tatar özellikle Rusya tarafından baskı gören bu insanlar işgal altında olan Ukrayna topraklarında bulunuyor. Onları serbest bırakmamız gerekiyor.

Barış planımıza dikkat çektik. Söz konusu zirve İsveç’te de düzenlenecek. Türkiye’nin rolü barış zirvesinde de ve bu barış planının gerçekleştirilmesinde de yer almalı. Biz bir sonuç elde etmek istiyoruz ve Ukrayna için acil bir barış.

İş birliğimize epey zaman ayırdık, anlaşmalar imzaladık. Ortak silah ve mühimmat üreteceğiz.

Şimdiden 30 milyondan fazla tahıl o koridordan geçti. Ramazan ayı arifesinde herkese bir sakinlik ve mutluluk dilemek istiyorum.

Dolmabahçe’de kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.

Görüşme, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde basına kapalı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında öğle saatlerinde Türkiye’ye gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmek için Dolmabahçe Çalışma Ofisine geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce çalışma ofisine giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenski görüşmesi saat 19.30 sıralarında başladı.

Kritik konular ele alınacağı bildirilmişti

Görüşmede Tahıl Koridoru anlaşması ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor. Dün, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ziyaret kapsamında Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşın seyri, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın devam etmesine ilişkin temaslardaki son durum, bölgede kalıcı barış arayışları konuları ayrıntılı bir şekilde ele alınacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuğu Zelenski arasında Türkiye ve Ukrayna ilişkileri de görüşülecektir” bilgileri verilmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.