Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Kuzey Kutbu için “buzsuz günler” çok uzakta değil

Kuzey Kutbu dendiğinde aklınıza buzla kaplı bir bölge geliyor olabilir. Ama bazı korkutucu tahminler, çok da uzak olmayan bir gelecekte buzsuz bir kutup görebileceğimizi söylüyor.

Kuzey Kutbu için “buzsuz günler” çok uzakta değil
8 Mart 2024 11:53
54

Yeni bir araştırmaya göre, önümüzdeki on yıl içinde, korkutucu bir şekilde Kuzey Kutbu’nda buzsuz yaz mevsimleri yaşanabilir. Bilim insanları, eğer fosil yakıt emisyonları mevcut hızda devam ederse, Kuzey Kutbu çevresinde bulunan bölgelerin 2035 gibi erken bir tarihte yaz aylarında çoğunlukla sudan oluşabileceğini söylüyor.

Bunun gerçekten büyük bir sorun olduğu kesin. Kuzey Kutbu önümüzdeki yazlarda neredeyse hiç deniz buzu kalmayacak kadar ısınırsa, kutup ayıları, foklar ve daha fazlası gibi hayvanların kuzeydeki yaşam alanlarında büyük bir dönüşüm yaşanacak.

Yeni bulgular Nature Reviews Earth & Environment dergisinde yayınlandı ve Kuzey Kutbu için öngörülen gelecek, gerçekten çok kasvetli ve mümkünse karşılaşmak istemeyeceğimiz bir gelecek. Ancak iklim değişikliğinin hızla devam etmesiyle birlikte, büyük olasılıkla er ya da geç buzsuz Kutup yazlarını göreceğimiz söylenebilir.

Yeni tahminler, bilim insanlarının daha önce tahmin ettiğinden 10 yıl önce Kutup yazlarında daha az deniz buzu göreceğimiz anlamına geliyor. Ayrıca, mevcut tahminlerin Kuzey Kutbu’nda 2035 ile 2067 yılları arasında sürekli olarak buzsuz Eylül ayları geçirebileceğimizi gösterdiği de belirtiliyor.

Ancak bunun tam olarak gerçekleşeceği yıl, insanlığın yakılan fosil yakıt miktarını ne kadar hızlı azaltabileceğine bağlı gözüküyor. Bilim insanları iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edilebileceğine dair yeni fikirler üretmeye devam ediyor. Ancak henüz yeterli sayıda insanın gerçekten bir fark yaratmak için çabaladığına dair sağlam bir fikir görülmedi.

Kısacası durum daha da kötüye gidiyor gibi gözüküyor. Araştırmacılar, eğer emisyonlar yüksek kalırsa, yüzyılın sonuna kadar Kutup bölgesinin Mayıs ve Ocak ayları arasında da buzsuz olduğu bir gelecekle karşılaşabileceğimizi söylüyor. Emisyonların düşmesi durumunda ise, hala istemediğimiz bir durum olsa da, sadece Ağustos ayından Ekim ayına kadar buzsuz koşullar görebiliriz.

Hangi açıdan bakarsak bakalım, buzsuz bir Kutup yazının çekici bir fikir olmadığı kesin ve eğer küresel sıcaklıklar bu şekilde artmaya devam ederse, Grönland buz tabakasının çökmesi gibi daha fazla iklim felaketi sorununun ortaya çıktığını görebiliriz.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.