Dolar 32,6496
Euro 35,4031
Altın 2.507,92
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C

Vietnam vergi politikası nedeniyle yatırımları dondurma uyarısıyla karşı karşıya

Vietnam vergi politikası nedeniyle yatırımları dondurma uyarısıyla karşı karşıya

Vietnam vergi politikası nedeniyle yatırımları dondurma uyarısıyla karşı karşıya
7 Mart 2024 11:39
22

Yabancı çok uluslu şirketler, hükümetin yeni uygulamaya koyduğu ek vergiden kaynaklanan maliyetleri dengeleyecek sübvansiyonlar sağlamaması halinde Vietnam’daki yeni yatırımlarını durdurabileceklerinin sinyalini verdi.

Bu endişe, Vietnam’ın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) girişimiyle uyumlu olarak büyük çok uluslu şirketlere %15 Küresel Asgari Vergi getirmesiyle ortaya çıktı. Sonuç olarak, vergi oranlarının %5’e düşmesine izin veren önceki teşvikler artık mevcut değil ve bu da bazı çok uluslu şirketlerin yeni standardı karşılamak için etkili bir vergi artışıyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Bu gelişmeler, ABD’li çok uluslu şirketleri, Vietnam hükümetini, ilk yatırımlarını çekmelerinde etkili olan önceki düşük vergi taahhütlerini yerine getirmeye çağırmaya sevk etti. Şirketler, ek vergi için telafi edici önlemler alınmazsa, daha fazla yatırım yapmanın zor olacağını savunuyor.

Hükümet daha önce geçen yılın ilk yarısında yeni sübvansiyonlar getirmeyi taahhüt etmişti, ancak bu önlemlerin uygulanması gecikti. Aralık ayında yayınlanan bir kararname taslağı, potansiyel yeni sübvansiyonların ve yüksek teknoloji şirketi olarak sınıflandırılmak gibi uygunluk kriterlerinin ana hatlarını çizdi. Bununla birlikte, teşvik fonunun büyüklüğü ve bu tedbirlerin onaylanmasına ilişkin kesin bir takvim de dahil olmak üzere önemli ayrıntılar belirtilmemiştir.

Salı günü Planlama ve Yatırım Bakanlığı yetkilileriyle yapılan bir toplantıda, çok uluslu şirketlerin temsilcileri önerilen teşviklerin yeterliliği ve erişilebilirliği konusundaki endişelerini dile getirdiler. Özellikle, Vietnam’da yeni bir fabrikaya 1 milyar doların üzerinde yatırım yapan Lego Group’tan bir temsilci, yüksek teknoloji kategorisine girmeyen şirketler için sübvansiyon uygunluğunu sordu, ancak bir bakanlık yetkilisi tarafından taslak kararname kapsamında hak kazanamayacakları konusunda bilgilendirildi.

Benzer şekilde, 1,6 milyar dolarlık bir yarı iletken fabrikası inşa etmekte olan Amkor Technology de yüksek teknoloji sınıflandırması almakta zorlandığını bildirdi. Vietnam’ın en büyük yabancı yatırımcısı ve artan vergi yükünün telafi edilmesini savunan Samsung Electronics toplantı sırasında yorum yapmadı.

Vietnam hükümeti, ek verginin 122 yabancı şirketten yıllık 14.6 trilyon dong (yaklaşık 591 milyon dolar) ek vergi geliri sağlayacağını öngörüyor. Yeni sübvansiyonlar Küresel Asgari Vergi girişimine uyum için artan vergi yükünü doğrudan telafi etmeyecek olsa da, bu gelirin yatırımcı şirketlere nakit yardımlarını finanse etmesi amaçlanıyor.

OECD yetkililerine göre, doğrudan telafi uluslararası anlaşmayı ihlal edecek ve çok uluslu şirketlerin kendi ülkelerine ek gelir transferiyle sonuçlanabilecektir.

Bu kısıtlamalara rağmen, teşvik tartışmalarına aşina olan uzmanlar, bazı şirketler için yeni sübvansiyonların, ek vergi ile ilgili maliyetleri tamamen karşılamasa da önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.