Dolar 32,6431
Euro 35,3323
Altın 2.474,08
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Trian Disney yönetim kurulunu hedef aldı, gözetim sorunlarını gerekçe gösterdi

Trian Disney yönetim kurulunu hedef aldı, gözetim sorunlarını gerekçe gösterdi

Trian Disney yönetim kurulunu hedef aldı, gözetim sorunlarını gerekçe gösterdi
5 Mart 2024 01:50
48

Milyarder yatırımcı Nelson Peltz’in liderliğindeki Trian Fon Yönetimi, yönetim kurulunda temsil edilmek için Walt Disney Co’yu (NYSE:DIS) “kötü gözetim” olarak adlandırdığı durumdan dolayı eleştirdi ve şirketin yanlış adımlarını yönetim kuruluna bağladı.

Gelecek ay Disney yönetim kuruluna seçilmek isteyen Peltz, şirketin yayıncılık da dahil olmak üzere gelişen medya ortamına yavaş uyum sağlaması, hatalı satın alma stratejileri ve yanlış yönetilen yönetici halefiyeti nedeniyle avantajlarını heba ettiğini savunuyor.

Trian’ın Disney’de iki yönetim kurulu koltuğu için yürüttüğü kampanya, Peltz’in eski Disney CFO’su Jay Rasulo ile birlikte yönetim kuruluna yeni perspektifler katabileceği inancıyla destekleniyor. Aktivist yatırımcı firma, Disney’in 205 milyar dolarlık değeriyle yılın en önemli kurumsal çekişmelerinden birinde Disney ile mücadele ediyor.

Peltz ve Rasulo, Bob Iger’in 2022’de emeklilikten dönerek görevi devredilen selefinden devralmasının ardından CEO halefiyet sürecini düzeltmeyi taahhüt ettiler. Planları, özellikle Disney’in geleneksel medya bölümündeki maliyetleri azaltmaya odaklanarak, hesap verebilirliği ve operasyonel verimliliği artırmak için Disney’in organizasyon yapısının gözden geçirilmesini içeriyor.

Bu arada, bir başka aktivist yatırımcı olan Blackwells Capital da Iger’in daha iyi denetlenmesi ve yönlendirilmesi için hissedarlara üç adayını seçmelerini önererek nüfuz mücadelesi veriyor. Disney’in hissedarları, şirketin 3 Nisan’daki yıllık toplantısına kadar oylarını kullanma fırsatına sahip olacak.

Yönetim kurulu koltukları için verilen mücadelenin şirket tarihindeki en pahalı mücadelelerden biri olması beklenirken, Disney’in Trian ve Blackwells Capital’in meydan okumalarına karşı koymak için yaklaşık 40 milyon dolar harcaması bekleniyor.

Trian, Disney yöneticilerinin son on yılda 1 milyar dolar almasına rağmen, şirketin hisse senedi performansının genel piyasaya ayak uyduramadığına dikkat çekti. LSEG tarafından bildirildiği üzere, Disney’in hisseleri son on yılda yaklaşık %60 oranında artarken, S&P 500 neredeyse üç katına çıkmıştır.

Disney daha önce Trian’ın eleştirilerine, aktivist firmanın herhangi bir yeni fikir sunmadığını ve yönetim kurulu adaylarının medya alanında gerekli deneyime sahip olmadığını belirterek karşı çıkmıştı. Pazartesi günkü gelişmelerle ilgili olarak Disney temsilcilerinden gelen yorum talepleri yanıtsız kaldı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.