Dolar 32,6344
Euro 35,3260
Altın 2.478,20
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Kripto endüstrisi Süper Salı ön seçimlerinde siyasi güç gösterisi yapıyor

Kripto endüstrisi Süper Salı ön seçimlerinde siyasi güç gösterisi yapıyor

Kripto endüstrisi Süper Salı ön seçimlerinde siyasi güç gösterisi yapıyor
4 Mart 2024 00:44
67

ABD siyasetine önemli bir adım atan kripto para endüstrisi, Kaliforniya, Alabama ve Teksas gibi eyaletlerdeki Süper Salı ön seçimlerinin sonucunu etkilemek için mali gücünü kullanıyor.

Sektörün amacı, kendi çıkarlarına uygun adayları desteklemek ve daha fazla düzenleme yapılmasını savunanlara karşı çıkmak. Bu adayların performansı, kripto yöneticilerinin önümüzdeki Kasım seçimlerinde sahip olabileceği potansiyel siyasi etkinin bir göstergesi olarak hizmet edecektir.

Yeni kurulan süper PAC’ler Fairshake, Protect Progress ve Defend American Jobs, Salı günkü yarışlarda çeşitli adayları desteklemek için toplu olarak 13 milyon dolar harcadı. Bu süper PAC’ler Coinbase (NASDAQ:COIN) ve Winklevoss ikizleri de dahil olmak üzere kripto dünyasının önde gelen kuruluşları tarafından desteklenmektedir. Federal Seçim Komisyonu’na göre bu meblağ, Ocak 2023’ten Ocak 2024’e kadar süper PAC’ler tarafından toplanan yaklaşık 102 milyon doların bir parçası.

Kripto para sektörünün son aylarda yeniden canlanması, Bitcoin’in geçen haftaki yeni zirvesinin de gösterdiği gibi, büyük oyuncuların çöktüğü, piyasa fiyatlarının düştüğü ve düzenleyici incelemelerin yoğunlaştığı çalkantılı bir 2022’nin ardından geldi.

Bu aksiliklere rağmen, sektörün siyasi katkıları 2024 seçim döngüsü için yaklaşık 59,2 milyon $’a yükseldi; bu rakam 2022’deki 26,8 milyon $ ve 2020’deki 1,6 milyon $’dan önemli bir artış.

Kaliforniya’da Fairshake, eyalet çapında televizyon ve dijital medyaya yaptığı büyük yatırımlarla seçmenleri ilerici Demokrat Katie Porter’ı Senato seçimlerinde desteklemekten caydırmak için 10 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. NYSE:LNN’den sözcü Lindsay Reilly, süper PAC’ın önemli harcamalarının Porter’ın güçlü özel çıkarlarla yüzleşme taahhüdüne bir tepki olduğunu belirterek Porter’ın kampanyasına yanıt verdi.

Başka bir yerde Protect Progress, Alabama’nın 2. kongre bölgesi yarışında Demokrat Shomari Figures’i desteklemek için yaklaşık 1.7 milyon dolar katkıda bulundu ve Figures inovasyonu teşvik etmek için dijital varlıkları kucaklamaya istekli olduğunu ifade etti. Teksas’ta aynı süper PAC, eyaletin 32. kongre bölgesi için Demokrat Julie Johnson’ı desteklemek üzere yaklaşık 962.000 dolar harcadı.

Defend American Jobs, Kuzey Carolina’da Cumhuriyetçi John Bradford III ve Tim Moore’u desteklemek için 1 milyon dolardan fazla para ayırdı ve Moore eyaletin Meclis Başkanı olarak görev yapıyor. Bu yatırımlar, Demokratların 2024’te Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü az bir farkla ele geçirmelerinin beklendiği bir dönemde gerçekleşerek, bireysel üyelerin mevzuat üzerindeki potansiyel etkisini vurguluyor.

Kripto para borsası piyasasında önemli bir oyuncu olan Coinbase de, kamuoyunu etkilemek için kripto sahiplerini organize eden ve şu anda 315.000 üyeye sahip olan Stand With Crypto Alliance aracılığıyla siyasi alanda aktif olarak yer alıyor.

Sektörün siyasi katılımı, müşteri fonlarını zimmetine geçirmekten ve bu fonlarla önemli miktarda siyasi bağış yapmaktan suçlu bulunan FTX kurucusu Sam Bankman-Fried’in karıştığı yüksek profilli mali dolandırıcılık davasının ardından geldi. Çoğunlukla siyasi partilere yaklaşık 40 milyon dolar bağışta bulunmuş olsa da

Demokrat gruplar ve kampanyalar, bazı alıcılar katkıları iade etti. Bankman-Fried’in ayrıca FTX yöneticilerini katkı sınırlarını aşan bağışlar yapmaya yönlendirdiği ve bunun sonucunda 2022 yılında hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi adaylara ve davalara toplam 34 milyon doların üzerinde bağış yapıldığı iddia ediliyor.

Stetson Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörü Ciara Torres-Spelliscy, FTX skandalının yol açtığı serpintinin siyasi çevrelerde ihtiyatlı davranılmasına yol açtığını belirtirken, hem FTX’in iflas masasından hem de federal savcılardan siyasi olarak katkıda bulunulan fonları geri alma çabalarına dikkat çekti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.