Dolar 32,7181
Euro 35,5078
Altın 2.499,12
BİST 10.860,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Boeing Dublin’deki küresel havacılık toplantısında incelemeye alındı

Boeing Dublin’deki küresel havacılık toplantısında incelemeye alındı

Boeing Dublin’deki küresel havacılık toplantısında incelemeye alındı
29 Ocak 2024 05:36
70

Küresel havacılık finansmanı topluluğu, Boeing’in devam eden güvenlik endişelerinin ortasında sektörün geleceğini tartışmak üzere Dublin’de bir araya geliyor. Gelişen hava finans sektörüyle tanınan bir şehirde düzenlenen konferans, Boeing 737 MAX 9’un kabininde meydana gelen patlamadan bu yana yapılan ilk toplantı olma özelliğini taşıyor. Ocak ayının başlarında meydana gelen olay, acil inişe yol açmış ve modelin kısmen yere indirilmesiyle sonuçlanmıştı.

Havacılık sektörü, salgın sonrası artan seyahat talebini karşılamaya çalışıyor; bu da işgücü ve parça sıkıntısıyla daha da zorlaşıyor. Alaska Havayolları’nda yaşanan son olay, 150 milyar dolarlık jet endüstrisinin tedarik zincirini etkileme potansiyeli taşıyan ek düzenleyici incelemeleri de beraberinde getirdi.

Ascend by Cirium’un küresel danışmanlık başkanı Rob Morris’e göre, sektörün talebi güçlü, ancak arz tarafı özellikle Boeing 737 MAX sorunları nedeniyle belirsizliklerle karşı karşıya. Morris, arzın ancak 2026 veya 2027’ye kadar yetişebileceğini ve son MAX krizinin bu zaman çizelgesini daha da geciktirebileceğini öngörüyor.

Federal Havacılık İdaresi (FAA) geçtiğimiz günlerde Boeing’in 737 MAX üretim artışını, şirket kalite kontrol endişelerini giderene kadar durdurdu. Bu üretim sınırının süresi şu anda bilinmiyor, ancak kaldırıldıktan sonra sektör, düzenleyicilerin endüstriyel büyümeyi yavaşlatabilecek ek gözetim önlemleri uygulamasını bekliyor.

Bu son güvenlik endişesi, 2018 ve 2019’da meydana gelen ve uçak tasarımı ve geliştirilmesine yönelik düzenleyici gözetimin artmasına neden olan ölümcül MAX kazalarının ardından geldi. Son olay sırasında filoda gevşek cıvataların keşfedilmesi, üretim oranlarını etkileyerek yeni uçakların geliştirilmesini daha zor hale getirebilir ve daha sonra bunları üretmeyi yavaşlatabilir.

Kapasite ihtiyacı olan havayolları yatırım getirilerini artırabileceğinden, büyük uçak siparişleri olan leasing şirketleri bu durumdan fayda sağlayabilir. Ancak, havayolları maliyetleri ve emisyonları azaltmak için gerekli olan yeni teknolojiyi edinmede gecikmelerle karşılaşabilir. Ayrıca daha yüksek kira oranlarıyla karşılaşabilirler ve bu da potansiyel olarak uçak biletlerinin artmasına yol açabilir.

Dublin konferansı, dünya uçak filosunun yarısından fazlasını temsil eden uçak sahipleri arasında Boeing’e olan güveni ölçmek için bir platform görevi görüyor. Boeing, düzenleyicilerden gelen eleştiriler ve yönetim değişikliği çağrılarıyla karşı karşıya kalırken, şirket bu öneriler hakkında doğrudan yorum yapmadı. Boeing CEO’su Dave Calhoun hataları kabul etme ve son patlama gibi olayların tekrarlanmamasını sağlama taahhüdünde bulundu.

Yatırımcılar ve sektör profesyonelleri, Pazartesi günü etkinliğin açılış oturumlarında konuşmaları beklenen AerCap, SMBC Aviation Capital, Air Lease ve Avolon’dan leasing şirketi yöneticilerinin açıklamalarını yakından takip ediyor. Bu tartışmaların tonu, sektörün Boeing’in son krizleri ele alışına ve ileriye dönük yoluna yönelik hissiyatını işaret edebilir.

InvestingPro İçgörüleri

Boeing’i çevreleyen devam eden güvenlik endişeleri, şirketin son hisse senedi performansına da yansıdığı gibi, şüphesiz yatırımcı duyarlılığını etkiledi. InvestingPro’nun gerçek zamanlı verilerine göre, Boeing’in piyasa değeri 124,3 milyar dolar ve şirket 2023’ün ilk çeyreği itibariyle son on iki ayda %23,34’lük önemli bir gelir artışı yaşadı. Bu büyümeye rağmen, Boeing geçen yıl -43,72 negatif F/K oranı ve aynı dönemde -96,39 düzeltilmiş F/K oranı ile kârlı olmamıştır.

InvestingPro İpuçları, Boeing’in Havacılık ve Savunma sektöründe önemli bir oyuncu olduğunu, ancak şu anda %11,44 olan zayıf brüt kar marjlarından muzdarip olduğunu vurguluyor. Analistler önümüzdeki dönem için kazançlarını yukarı yönlü revize ettiler, ancak şirketin bu yıl kârlı olacağını tahmin etmiyorlar. Hisse senedi, rapor tarihi itibariyle bir aylık fiyat toplam getirisi -21,17% ile son bir ayda kötü bir performans sergiledi.

InvestingPro, Boeing’in finansallarını ve hisse senedi performansını daha derinlemesine incelemek isteyen yatırımcılar ve sektör profesyonelleri için ek bilgiler sunuyor. Şu anda InvestingPro’da Boeing için 9’dan fazla ek ipucu mevcut ve bunlara hizmete abone olarak erişilebiliyor. Yeni yıl indirimi ile aboneler InvestingPro aboneliğinde %50’ye varan indirimden yararlanabilirler. Bu tekliften yararlanmak için, 2 yıllık InvestingPro+ aboneliğinde ek %10 indirim için SFY24 veya 1 yıllık InvestingPro+ aboneliğinde ek %10 indirim için SFY241 kupon kodunu kullanın. Bu bilgiler, havacılık sektöründeki mevcut belirsizlik ortamı ve Boeing’in bu sektördeki konumu göz önüne alındığında özellikle değerli olabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.