Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Domuz Etinin Bazı Dinlerde Yasaklanmasının Sebebi Olduğu Öne Sürülen Mitolojik Hikâye

Domuz etinin tüketiminin kimi dinlerde yasak olması, asırlar öncesindeki Sümer mitolojisine dayanıyor olabilir.

Domuz Etinin Bazı Dinlerde Yasaklanmasının Sebebi Olduğu Öne Sürülen Mitolojik Hikâye
28 Ocak 2024 16:06
52

Domuz eti, dünyada en fazla tüketilen et çeşitlerinden biri. Domuz etini tüketmeyen insanlar ise genellikle bu tercihini dinî tabular nedeniyle yapıyor. 

Peki birçok ülkenin vazgeçilmez yemekleri arasında olan domuz etinin, asırlar önce ortaya çıkan Sümer mitolojisindeki bir hikâye sebebiyle İslamiyet ve Yahudilik dinlerinde yasaklanmış olabileceğini biliyor muydunuz?

İyi de tam olarak ne anlatıyor bu hikâye?

Sümer mitolojisinde aşk ve bereket tanrıçası İnanna’nın eşi Tammuz, diğer adıyla Domuzi, hayvanların tanrısıdır. Bu isim, Anadolu’da Attis diye geçmektedir. Aynı isim, Suriye’de Adon ve Yunan mitolojisinde Afrodit’in sevgilisi Adonis olarak geçmektedir.

İnanna’nın eşi Tammuz (Domuzi), vahşi bir yaban domuzu tarafından öldürülür. Bu olayın üzerine domuz artık lanetlenen ve eti yasaklanan bir hayvan olur. Çünkü domuz, mitolojiye göre artık tanrı katili sıfatı taşımaktadır.

Mezopotamya’da domuz, tanrı katili sıfatı taşıdığı için nefret edilen bir hayvan olmuştur. Tevrat’ta Tammuz adının geçmesinden Sümer kültür ve inançlarının tek tanrılı dinlerin kitaplarını nasıl etkilediğini anlayabiliriz.

Tevrat’ta geçen “Orada oturup Tammuz için ağlayan kadınları gördüm.” cümlesi, Sümer mitolojisinde bir domuz tarafından öldürülen Tammuz için kadınların ağlayarak yas tuttuğunu anlatıyor.

Yunan mitolojisinde de Aşk Tanrıçası Afrodit’in sevgilisi Adonis, yine Tammuz gibi bir domuz tarafından öldürülüyor. Afrodit’in zaten Sümer mitolojisindeki İnanna’nın karşılığı olduğu, bu yüzden de inançların farklı şekillerde ve isimlerde birbirini etkilediği sürekli tartışılır.

Bunların yanı sıra domuz etinin yasak olmasını etkileyen başka nedenler de var. Domuzun diğer küçükbaş hayvanlar gibi göç edememesi, yaz aylarında etinin dayanıksız olması, çamurda zaman geçirmesi ve dışkı gibi şeyleri tüketmesi de yasaklanmasının nedenleri arasındadır.

Ayrıca bilim insanları, az pişmiş domuz eti yemenin bu hayvanlardan geçebilen trişinoz adında enfeksiyonun insan vücuduna geçebileceğine de değinmiştir.

Erken Tunç Çağı’nda domuz etine karşı tutum nasıldı?

Domuz eti, hayvanın yetiştiriciliğinin kolay olması nedeniyle Erken Tunç Çağı’ndan itibaren sıklıkla tüketilmektedir. Yetiştirilmesi son derece ucuz olan domuz eti, ucuz bir protein olarak görülmektedir.

Erken Tunç Çağı’nda insanlar domuza saygı duyuyorlar ve hatta Mısır ve Mezopotamya’da domuzlar için kurban kesiyorlardı.

Ancak Geç Tunç Çağı’na geçtikçe domuz etine karşı insanların tutumunda değişiklik oluyor. Geç Tunç Çağı’nda domuzların insan atıklarını yemesinden tiksinildiği için, domuzların tüketime uygun olmadığı sonucuna varıldı. Bu yüzden de domuzların tapınaklara girmeleri yasaklandı.

Peki domuz eti tüketimi nasıl bu kadar yaygın hâle geldi?

Tunç Çağı döneminde toplumsal hiyerarşiler belirginleşti ve kentler büyüyüp geliştikçe yoksul insanların sayısı arttı. Domuzların bakımı ise kolay olduğundan alt sınıftakiler domuz yetiştiriciliğine başladı.

Çünkü sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlar herkesin karşılayamayacağı sermaye istiyordu. Bu dönemden sonra domuz eti tüketimi gittikçe daha da popüler hâle geldi.

Her ne kadar temiz olmamasının yanında farklı dinî ve mitolojik sebepler ile tarih boyunca inişli ve çıkışlı bir yoldan giden domuz eti tüketimi, bu süreçte ekonomik nedenlerden dolayı insanların domuz etine karşı tutumlarını dönem dönem aşmasına sebep olmuştur.

Kaynaklar: Anadolu Efsaneleri (Halikarnas Balıkçısı), Medium

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.