Dolar 33,0951
Euro 36,0507
Altın 2.594,08
BİST 11.159,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 34°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
34°C
Parçalı Bulutlu
Çar 34°C
Per 33°C
Cum 33°C
Cts 31°C

36 kilometre hızla salgı fışkırtıyor: Canını seven uzak dursun: 2 gramı bile öldürmeye yetiyor

Türkiye’nin birçok yerinde kendiliğinden yetişen, Ebu Cehil Karpuzu, Eşek Hıyarı Otu ve Acı Kavun olarak bilinen bitkinin meyvesi zehir saçıyor. Yol kenarlarında ve boş arazilerde sıklıkla görülen bitki 36 kilometre hızla salgı fışkırtıyor. Sinüzit tedavisi için de kullanılan bitkinin 2 gramı bile öldürmeye yetiyor. Nasıl mı? İşte detaylar…

36 kilometre hızla salgı fışkırtıyor: Canını seven uzak dursun: 2 gramı bile öldürmeye yetiyor
24 Ocak 2024 11:16
47

Türkiye’nin dört bir yanında kendiliğinden yetişen bitki, insan sağlığına zararlı bir tür olarak biliniyor.

Üretim alanlarının dışında, yıkılmış virane yerlerde bol miktarlarda bulunan bitki, vatandaşlar tarafından ticari veya kar amacı gütmek için yetiştirilmiyor.

Antik çağlarda kötü niyetli insanlar tarafından kullanılıyordu

Bir çiçek bitkileri familyasından olan ve bu bitkinin taze meyvesi sıkıldığında, bitkinin tohumlarını da içeren mukus benzeri bir salgı fışkırtan Eşek Hıyarı, meyvesi zehirli olarak biliniyor ve antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak için kullanıldığı söyleniyor.

2 gramı bile öldürmeye yetiyor

Bitkinin taze sıkılmış suyu, Türkiye’de bitkisel “kocakarı ilacı” olarak sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uyguladıklarını belirtilen uzmanlar, İnsan sağlığında kullanıldığında tehlikeye yol açtığını ifade ederek, alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ani nefes durması nedeniyle öldürücü etkiye sahip olduğunu belirtti.

36 kilometre hızla zehirli salgı fışkırtıyor

Acı hıyar, it hıyarı veya acı kavun olarak da bilinen eşek hıyarının, taze meyvesi sıkıldığında, bitkinin tohumlarını da içeren mukus benzeri bir salgı fışkırtıyor. Bu özelliği nedeniyle, “Fışkırtan hıyar” olarak ifade edilen bitki, içindeki tohumların kapsül patladığında 36 kilometre hıza ulaşmasını sağlıyor.

Bitki mi yoksa zehir mi?

Sinüzit tedavisinde kullanılabildiğine dair söylentiler olsa da ciddi zararlara yol açabiliyor. Bu zararlar arasında mukoza tabakasında hasar, boğazda yanma, nefes almada güçlük oluyor. Uzman hekime danışılmadan kullanılması son derece tehlikeli olan bitki, insan sağlığını kötü etkiliyor ve çocuklardan uzak tutulması gerekiyor.

Canını seven uzak dursun: 2 gramı bile öldürmeye yetiyor

36 kilometre hızla salgı fışkırtıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.