Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Zelenskiy’den “benim muhatabım sen değilsin” mesajı

Ukrayna lideri Zelenskiy, Çin Başbakanı Li’nin muhatabı olmadığını kendisinin asıl muhatabanın Çin Devlet Başkanı Xi Xinping olduğunu söyledi. Daha önce basına yansıyan haberlerde, görüşmek istemeyen tarafın Çin olduğunu ifade edilmişti.

Zelenskiy’den “benim muhatabım sen değilsin” mesajı
18 Ocak 2024 11:29
50

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu hafta Davos’ta katıldığı Dünya Ekonomik Forumu’nda, Çin Başbakanı Li Qiang’in kendisiyle görüşmeyi reddettiği haberleriyle ilgili açıklamalar yaptı.

Zelenskiy, Çin Başbakanı’nın siyaseten kendisiyle aynı seviyede olmadığını söyleyerek, “Çin Başbakanı ile bizim Başbakanımız görüşür. Ben Çin lideriyle görüşmek isterim. Bildiğim kadarıyla kararları Çin Devlet Başkanı Xi Xinping alıyor. Ukrayna’da da kararları ben alıyorum. Sadece diyalog kurmaya ihtiyacım yok. Karar veren liderlere ihtiyacım var.” dedi.

ASLINDA ÇİN’İN MUHATAP ALMADIĞI İDDİASI VAR

Zelenskiy’nin küçümseyici açıklaması, Ukrayna Devlet Başkanı’nın aslında Li ile forumda buluşmak istediğini ancak bu talebin Çin tarafından reddedildiğini öne süren basında çıkan haberler üzerine geldi.

Şu ana kadar Pekin, Ukrayna liderliğiyle herhangi bir yüksek düzeyde toplantı ihtimali hakkında yorumda bulunmazken Zelenskiy’nin açıklamasına da cevap vermedi.

ABD medyasından Politico, Çin’in Davos’ta Ukrayna ile herhangi bir “diplomatik karşılaşmayı” tamamen Rusya’nın isteği üzerine dışladığını bildirdi.

Üst düzey bir ABD’li yetkili basına yaptığı açıklamada, “Pekin, karşılıklı İsviçre-Davos ziyaretleri sırasında Kiev’in toplantı talebini reddetti” dedi.

Adı açıklanmayan üst düzey bir Ukraynalı yetkili ise Politico’ya yaptığı açıklamada, Çin Başbakanı Li ile Zelenskiy arasında herhangi bir görüşmenin başlangıçta planlanmadığını söyledi.

Davos zirvesi öncesinde Zelenskiy’nin yönetim şefi Andrey Yermak, Kiev’in barış planının desteklenmesi için Çin ile görüşmelerin şart olduğunu belirtti.

Zelenskiy’nin Ukrayna’nın ortakları arasında yaklaşık bir yıldır öne sürdüğü tartışmalı 10 maddelik öneri listesi, fiilen Rusya’nın tamamen kabul etmesini talep ediyor. Moskova, planı “saçma” bir plan olarak nitelendirerek, Kiev’in bir propaganda ürünü olarak değerlendirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.