Dolar 32,7173
Euro 35,4912
Altın 2.500,21
BİST 10.861,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Avustralya enflasyonu ve Çin kredileri Asya piyasalarına yön verecek

Avustralya enflasyonu ve Çin kredileri Asya piyasalarına yön verecek

Avustralya enflasyonu ve Çin kredileri Asya piyasalarına yön verecek
10 Ocak 2024 04:02
39

Asya piyasalarındaki yatırımcılar, teknoloji sektöründeki karışık gelişmelerin gölgesinde yön arayışında Avustralya ve Çin’den gelecek önemli ekonomik verilere odaklanacak. Çarşamba günü açıklanacak olan Avustralya tüketici fiyat endeksi (TÜFE) rakamlarının enflasyonda düşüş göstermesi beklenirken, ağırlıklı yıllık TÜFE oranının Kasım ayında %4,9’dan %4,4’e düşmesi bekleniyor. Bu, bölgedeki yaklaşık iki yılın en düşük enflasyon oranına işaret edebilir ve bir önceki ay %5,6’dan %4,9’a düşen düşüş eğilimini devam ettirebilir.

Daha yumuşak enflasyon rakamları Avustralya Merkez Bankası’nın para politikasını etkileyebilir, zira Avustralya swap piyasaları bu yıl için yaklaşık 50 baz puanlık potansiyel faiz indirimi sinyali veriyor. Çeyrek puanlık ilk indirimin Ağustos ayında yapılması öngörülmektedir ve beklentilerin altında bir TÜFE raporu bu tür bir politika gevşemesi olasılığını artırabilir.

Çin’e dönecek olursak, Aralık ayında açıklanacak olan yeni banka kredileri verisine odaklanılacak ve bu verinin kredilerde yeni bir yıllık rekora yol açabilecek bir artış göstermesi bekleniyor. Tahminlere göre Çin bankaları Aralık ayında 1,40 trilyon yuan net yeni yuan kredi vermiş olabilir ki bu rakam Kasım ayındaki 1,09 trilyon yuan seviyesinden daha yüksek. Bu tahminlerin gerçekleşmesi halinde Çin’in 2023 yılındaki toplam yeni kredi hacmi 22,98 trilyon yuana ulaşarak 2022 yılında kaydedilen 21,31 trilyon yuanlık bir önceki rekoru geride bırakabilir. Merkez Bankası’nın destekleyici politikası kırılgan ekonomik toparlanmayı desteklemeyi amaçlıyor.

Ancak Çin ekonomisi, düşük performans ve yabancı yatırım çekmedeki güçlükler nedeniyle zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. Cumartesi günü seçimlere hazırlanan Tayvan ile yükselen tansiyon da belirsizliği arttırıyor. Bu endişelere rağmen Tayvan, Çin’e yapılan ihracatın azalmasına rağmen ABD’ye yapılan satışlardaki önemli artışın etkisiyle Aralık ayında ihracatta güçlü bir artış bildirdi.

Teknoloji sektöründe, dünyanın önde gelen çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) Çarşamba günü en son aylık satış rakamlarını açıklayacak. Asya teknoloji sektörü yıla çalkantılı bir başlangıç yaptı ve Nasdaq’ın hafif düşüşüne karşın MSCI Asya IT endeksi ve Japonya dışı Asya endeksi Ocak ayından bu yana düşüş kaydetti.

Samsung Electronics Co Ltd (KS:005930) Salı günü dördüncü çeyrek faaliyet karında analist tahminlerinden daha kötü bir sonuç olan %35’lik beklenmedik bir düşüş açıklayarak temkinli havaya katkıda bulundu.

Genel olarak, Asya piyasaları bu yılın başlarında küresel benzerlerinin gerisinde kaldı ve MSCI Asya ve Pasifik Japonya dışı hisse endeksi, MSCI Dünya endeksi ve S&P 500’deki daha küçük düşüşlere kıyasla %3,5 düştü.

Yatırımcılar, Çarşamba günü Güney Kore’nin Aralık ayı işsizlik rakamları ve beklenen Avustralya TÜFE ve Çin kredi verileri de dahil olmak üzere piyasalara daha fazla rehberlik sağlayabilecek ek verileri yakından izleyecekler.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.