Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu 2024’te fırlatılıyor! İşte Türksat 6A özellikleri

Türkiye’nin ilk tamamen yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A fırlatma tarihi ve teknik özelikleri nelerdir?

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu 2024’te fırlatılıyor! İşte Türksat 6A özellikleri
9 Ocak 2024 01:08
81

Türksat 6A, Türkiye’nin ilk tamamen yerli ve milli haberleşme uydusu olma özeliğini taşıyor. Uydunun, fırlatma aşamasından uzaya kadar maruz kalacağı ortamlarda karşılaşabileceği zorluklara dayanıklığını test etmek için TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test(USET) Merkezi’nde çalışmalar devam ediyor. İşte Türksat 6A fırlatma tarihi ve teknik özelikleri!

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu 2024’te fırlatılacak

Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlık yolculuğu, Türksat 6A ile hız kesmeden devam ediyor. USET Merkezi’nde üretimi ve testleri devam eden uydunun güneş paneli açma-kapama testleri başarıyla tamamlandı. Diğer testler de planlandığı şekilde ilerliyor.

Uydunun, TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH’in birlikte üretmesi, Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarının gelişimi açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Haziran 2024’te uzaya gönderilerek, 42 derece doğu boylamında yörüngesine yerleştirilmesi planlanıyor. Türksat 6A, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın büyük bölümüne hizmet sunacak.

Türksat 6A teknik özellikleri

TÜRKSAT 6A, tamamlandığında 42 doğu boylamında hizmet verecek ve yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanması planlanıyor. 7,5 kW güce sahip yerli ve milli haberleşme uydusu, 20 aktarıcı ile donatılacak. Uydu, Ku bantta hizmet verecek ve önceki uyduların erişmediği Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşım sağlayacak.

Uçuş Bilgisayarı, Güç Dağıtım Birimi, Elektrikli İtki Motoru, Yakıt Tankı gibi kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretiliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalanan protokol ile TÜRKSAT 6A’nın proje sözleşmesi 15 Aralık 2014’de imzalandı.

Türksat 6A teknik özellik tablosu

Yörünge42° Doğu
Faydalı yük20 Ku-Bant Aktarıcı
Hizmet ömrü> 15 yıl
Kuru kütle~1700 kg
Toplam kütle ~4200 kg
Güç üretimi~7 kW (Ömür sonu)

Türksat 6A’da çalışmalar hangi aşamada

TÜRKSAT 6A projesi, TÜRKSAT, SSB ve TUSAŞ iş birliğiyle yürütülüyor. Uydunun montaj, entegrasyon testleri devam etmektedir. Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli, Mühendislik Modeli ve Uçuş Modeli olmak üzere 3 ayrı model üretimi planlanan TÜRKSAT 6A uydu projesinde, Isıl Yapısal ve Mühendislik Modellerinin üretim, entegrasyon ve testleri tamamlandı. Türksat 6A’nın tüm testleri tamamlandığında, 2024 yılında SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılması planlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.