Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

SEC, Apple ve Disney yapay zeka hissedar oylamalarını zorunlu kılıyor

SEC, Apple ve Disney yapay zeka hissedar oylamalarını zorunlu kılıyor

SEC, Apple ve Disney yapay zeka hissedar oylamalarını zorunlu kılıyor
5 Ocak 2024 01:43
19

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) önemli bir kararla Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) ve The Walt Disney Company’nin (NYSE:DIS) yapay zeka (AI) kullanımları konusunda hissedar oylamalarına izin vermesi gerektiğine hükmetti. İşçi grubu AFL-CIO, Apple ve Disney’in yıllık toplantılarından hariç tutmaya çalıştığı yapay zeka kullanımları hakkında her iki şirketin de ayrıntılı raporlar sunmasını talep eden teklifler sunmuştu.

Salı günü SEC, şirketlerin bu önerileri çıkarma taleplerini reddeden bildirimler yayınladı. Amerikan işçi sendikalarının en büyük federasyonunu temsil eden AFL-CIO, yapay zekanın yaratıcı ve profesyonel çalışanları yerinden etme potansiyeline ilişkin endişelerini dile getirerek, Hollywood’daki son iş anlaşmazlıklarını ve The New York Times tarafından açılan bir davayı söz konusu sorunlara örnek olarak gösterdi.

Apple ve Disney’deki hissedar önerileri, diğer dört teknoloji şirketinde de benzer önlemler alan AFL-CIO’nun daha geniş bir girişiminin parçası. Apple’da sendikanın emeklilik fonu, iş operasyonlarında yapay zeka ve şirketin yapay zeka teknolojisi kullanımına ilişkin etik yönergeleri hakkında bir rapor talep etti. Disney’den ise yönetim kurulunun yapay zeka kullanımını nasıl denetlediğini açıklaması istendi.

Hem Apple hem de Disney, YZ ile ilgili tekliflerin oy pusulaları için gerekli olmadığını savunmuş ve bunları “olağan iş operasyonları” ile ilgili endişeler olarak etiketlemişti. Ancak SEC, tekliflerin hissedar oylamasını gerektirecek kadar önemli olduğunu, “sıradan iş konularının ötesine geçtiğini” ve şirketleri mikro yönetmeye çalışmadığını belirtti.

Şu an itibariyle Apple ve Disney temsilcileri SEC’in kararına ilişkin yorum yapmadı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.