Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Öğretim Üyelerine Mesai Sonrası Çalışma Hakkı Verilmesi İle İlgili Sözleşmeler Neden Onaylanmıyor?

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelterek, devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerine mesai sonrası çalışma hakkı tanınması ile ilgili üniversite, özel hastane ve öğretim üyesi arasındaki kurumsal sözleşmelerin neden onaylanmadığını ve bu durumun öğretim üyelerinin mağduriyet yaşamasına neden olduğunu sordu. Türkkan ayrıca, bu sözleşmelerin ne zaman onaylanacağını ve eğitimin kalifiye öğretim üyelerin kaybından dolayı etkilenmemesi için alınacak tedbirleri de sordu.

Öğretim Üyelerine Mesai Sonrası Çalışma Hakkı Verilmesi İle İlgili Sözleşmeler Neden Onaylanmıyor?
9 Ekim 2023 20:53
43

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerine mesai sonrası çalışma hakkı tanınması ile ilgili üniversite, özel hastane ve öğretim üyesi arasındaki kurumsal sözleşmeler neden onaylanmamaktadır, bu sözleşmelerin yaklaşık 10 aydır bekletilmesinin gerekçeleri nelerdir? Öğretim üyelerinin mağduriyet yaşamasına neden olan söz konusu sözleşmeler ne zaman onaylanacaktır” diye sordu.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, hekim öğretim üyelerinin “hastane dışında mesai sonrası çalışma hakkı ilE ilgili sözleşmeleri”nin onaylanmamasını TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Türkkan, önergesinde şu değerlendirmeyi yaptı:

“2014 yılı sonrası devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerine üniversite, özel hastane ve öğretim üyesi arasındaki kurumsal sözleşme ile hastane dışında mesai sonrası çalışma hakkı verilmiştir. Kanunla belirlenen bu hakla üniversiteler gelir sağlarken, öğretim üyeleri bu hakka ancak belli sayıda hasta muayene edip ameliyat ederek, yayın gibi akademik faaliyet göstererek ve belli oranda hekimle kısıtlanarak rektörlük izni ile sahip olmaktaydı.

Yaklaşık 10 aydır tüm kurumsal sözleşmelerin Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmayarak bekletildiğini belirten öğretim üyeleri, bu nedenle üniversiteden istifa ederek, özel hastanelerde çalışmayı planladıklarını söylemekte, ekonomik kaygılar ve özel hastanelerdeki cazip imkanlar nedeniyle istifanın eşiğine geldiklerini vurgulamaktadırlar. Öğretim üyeleri bu durum nedeniyle birçok hastanın tedavisinin, önemli ameliyatların sekteye uğrayacağı ve kalifiye hizmete ulaşmak için vatandaşın özel hastaneye gitmek dışında başka bir çaresinin kalmayacağı endişesi taşımaktadır. Ayrıca eğitimin kalifiye öğretim üyelerin kaybından dolayı kötü yönde etkileneceğini, bu üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin büyük mağduriyet yaşamasına neden olacağını da vurgulamaktadır.

Söz konusu sıkıntıyı yaşayan öğretim üyeleri; kanuni hakla belirlenen, belli şartlarla düzenlenebilen kurumsal sözleşmelerin bir an önce imzalanmasını ve böylece istifaların önüne geçilmesini talep etmektedirler.”

ÖĞRETİM ÜYELERİNİN MAĞDURİYET YAŞAMASINA NEDEN OLAN SÖZ KONUSU SÖZLEŞMELER NE ZAMAN ONAYLANACAKTIR”

Türkkan, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerine mesai sonrası çalışma hakkı tanınması ile ilgili üniversite, özel hastane ve öğretim üyesi arasındaki kurumsal sözleşmeler neden onaylanmamaktadır, bu sözleşmelerin yaklaşık 10 aydır bekletilmesinin gerekçeleri nelerdir?

2-Öğretim üyelerinin mağduriyet yaşamasına neden olan söz konusu sözleşmeler ne zaman onaylanacaktır?

3-Ekonomik kaygılar ve özel hastanelerdeki cazip imkanlar nedeniyle istifanın eşiğine gelen öğretim üyelerinin yaşadığı bu durumun önüne geçmek amacıyla Bakanlık olarak bir düzenleme planlanmakta mıdır?

4-Eğitimin kalifiye öğretim üyelerin kaybından dolayı kötü yönde etkilenmemesi ve bu üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için birtakım tedbirler alınması düşünülmekte midir, bu tedbirler nelerdir?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.