Dolar 32,6288
Euro 35,3408
Altın 2.477,85
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C
Sal 32°C

Arjantin’de Aşırı Sağcı Popülist Aday Milei, Kayıp Kişilerin Sayısını İddia Edilenin Yarısı Olarak Açıkladı

Arjantin’de yapılan ön seçimlerde en çok oyu alan aşırı sağcı popülist aday Javier Milei, askeri diktatörlük döneminde iddia edildiği gibi 20 bin kişinin kaybolmadığını, bunun yerine 8 bin 753 kişinin kayıp olduğunu belirtti. Milei, gerçekleri konuşmanın önemine vurgu yaparak, devletin suç işlediğini ancak teröristlerin de insanları öldürdüğünü ve işkence yaptığını söyledi. Arjantin hükümeti 13 bin kayıp olduğunu tahmin ederken, insan hakları örgütleri bu sayının 30 binden fazla olduğunu belirtiyor. Genel seçimler 22 Ekim’de yapılacak olan Arjantin’de ön seçim sonuçları genellikle genel seçim sonuçlarıyla benzer oluyor.

Arjantin’de Aşırı Sağcı Popülist Aday Milei, Kayıp Kişilerin Sayısını İddia Edilenin Yarısı Olarak Açıkladı
3 Ekim 2023 08:20
33

Arjantin’de 13 Ağustos’ta yapılan ön seçimlerde en çok oyu alan aşırı sağcı popülist aday Javier Milei, askeri diktatörlük döneminde iddia edildiği gibi 20 bin kişinin kaybolmadığını belirtti.

Devlet başkanı adaylarının bir araya geldiği televizyonda konuşan Milei, 1976-1983 askeri diktatörlük dönemi boyunca denilenin aksine 20 bin kişinin değil 8 bin 753 kişinin kayıp olduğunu söyledi.

Hakikat, hafıza ve adalet vizyonuna değer verdiklerini dile getiren Milei, “Gerçekleri konuşmalıyız, tek bakış açısına dayanan tarih görüşüne karşıyız. 70’lerde askeri güçlerin de dahil olduğu bir savaş vardı. Devlet suç işledi ama teröristler aynı zamanda insanları öldürdü, işkence yaptı ve bombalı saldırılarda bulundu.” dedi.

Milei, son zamanlarda kendisine yönelik “faşist” ve “Nazi” benzetmesinde bulunan kişilere verdiği yanıtta ise “Bizim bunlarla hiçbir ilgimiz yok.” ifadesini kullandı.

Arjantin hükümeti, “Kirli Savaş” olarak adlandırılan diktatörlük döneminde karşıt görüşlü 13 bin kişinin kaybolduğu ya da öldürüldüğünü tahmin ediyor.

İnsan hakları örgütleri ise o dönemde kaybolan ya da öldürülenlerin sayısının 30 binden fazla olduğunu belirtiyor.

Son yıllarda Arjantin’de tartışmalı bir siyasi figür haline gelen Milei, aşırı görüşleriyle gündemde.

Genel seçimler 22 Ekim’de yapılacak olan Arjantin’de ön seçimlerin sonuçları genellikle genel seçimlerin sonuçlarıyla benzer oluyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.