Dolar 32,5639
Euro 35,2591
Altın 2.466,34
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C
Pts 32°C

OECD: Dünyada metropol ve kırsal arasındaki gelir eşitsizliği derinleşti

Geliş eşitsizliğinin arttığı biliniyor. OECD araştırmasına göre de dünyadaki yaşanan bölgelerin arasında yaşanan gelir eşitsizliği uçuruma yol açtı.

OECD: Dünyada metropol ve kırsal arasındaki gelir eşitsizliği derinleşti
2 Ekim 2023 19:12
49
AA

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin önemli bir bölümünde, bölgelerdeki ortalama gelirde eşitsizliğin büyüdüğünü tespit etti.

Şehirler büyümeye ve kalifiye çalışanları çekmeye devam ettikçe, diğer bölgelerde çalışan sayısı ve nüfus daralıyor.

Bölgeler arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi için politikalara ve kurumsal adımlara ihtiyaç duyuluyor.

OECD’nin Bölgesel Görünüm Raporu’na göre, son 20 yılda düşük gelirli ekonomilerdeki yüksek büyüme performansına bağlı olarak kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) seviyeleri OECD ekonomileri arasında birbirine yakınlaştı.

27 OECD ülkesinden 15’inde metropol ve kırsalda gelir eşitsizliği

Buna rağmen, ilgili verilerin olduğu 27 OECD ülkesinden 15’inde metropol ve kırsalda eşitsizliği büyüdü. GSYH, metropol bölgelerde kırsaldan ortalama yüzde 32 daha yüksek seviyeye ulaştı.

OECD’nin gelir eşitsizliği açıklaması

“Dijital dönüşüm fırsatlarının iyi değerlendirilmesi lazım”

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, rapora ilişkin değerlendirmesinde, şu ifadeleri kullandı:

Bu durum büyük ölçüde işçiler ve işletmeler için daha az fırsata erişimle açıklanıyor. Geri kalmış bölgelerde büyümeyi teşvik etmeye yardımcı olmak için politika çerçeveleri kalıcı eşitsizlikleri ele almalı, kamu hizmetlerine ve altyapıya erişimi iyileştirmeli, üretkenliği ve rekabet gücünü artırmalı. Bölgeler için dijital dönüşüm fırsatlarının daha iyi değerlendirilmesi, yönetişim ve hükümet kapasitesinin iyileştirilmesi de bu adımlara dahil olmalı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.