Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Özgürlük Heykeli’nin rengi, yıllar içinde kendiliğinden nasıl değişti?

İnsanlar, gerçek rengini ortaya çıkarmak için ünlü Özgürlük Heykeli’ni temizlemek istiyor. Peki ama Özgürlük Heykeli’nin gerçek rengi neydi ve yıllar içerisinde kendi kendine nasıl renk değiştirdi?

Özgürlük Heykeli’nin rengi, yıllar içinde kendiliğinden nasıl değişti?
23 Eylül 2023 00:52
62

ABD’deki Özgürlük Anıtı, büyük meşalesi, mavi – yeşil rengi ve süslü şapkasıyla dünyanın en tanınan simgesel yapılarından biri. Ancak bu devasa heykel, 1885 yılında Fransa tarafından bir hediye olarak ilk yapıldığında bu renkte değildi. Yıllar içerisinde kimyasal tepkimelerin bir sonucu olarak bu rengi elde etti. Ve şimdi, heykeli orijinal rengine döndürme fikri X’te (Twitter) tartışılıyor.

American Chemical Society’nin YouTube kanalı Reactions’ın bir videosunda açıklandığı üzere, Özgürlük Anıtı’nın orijinal rengi oldukça muhteşem bir bakır rengiydi. Amerikan Kimya Derneği videolarında açıklandığına göre “Büyük Elma’daki ilk birkaç on yılında, heykel yavaş yavaş o parlak bakır renginden donuk kahverengiye ve sonunda bugün gördüğümüz mavi-yeşile ya da Fransa’da dedikleri gibi ‘verdigris’e dönüştü.

Yerine dikilmeden 1 yıl önce yayınlanan bir Özgürlük Heykeli görseli.

Özgürlük Heykeli’nin rengi neden ve nasıl değişti?

Yıllar geçtikçe çeşitli kimyasal tepkimeler oluştu. İlk olarak bakır havadaki oksijenle reaksiyona girdi. Bakır, elektronlarını oksijene vererek pembemsi kırmızı renkli kupritin oluşmasına neden oldu. Bundan sonra kuprit oksijene daha fazla elektron vererek siyah olan tenoriti oluşturdu ve heykelin daha da koyulaşmasına neden oldu. Ama hala yeşil renge ulaşmamıştı.

Atmosferdeki su kükürtle karışınca sülfürik asite dönüşür. Bu, heykelin üzerindeki bakır oksitlerle bir araya geldiğinde, heykel kendine özgü yeşil rengine dönmeye başladı. Buna denizdeki sıçramalardan gelen klorür de eklenince heykel daha da yeşil hale geldi.

Heykel 100 yılı aşkın süredir bu rengi koruyor çünkü hava ile temas eden bakır artık kimyasal olarak stabil bir noktaya ulaştı, ancak bu katmanın altında hala orijinal bronz bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.