Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Güneş’in 65 yıldır çözülemeyen atmosfer gizemini çözmek için dev bir adım atıldı

Güneş hakkında çözülemeyen en büyük gizemlerden biri, atmosferinin neden yüzeyinden onlarca kat daha sıcak olduğu. Ve şimdi bilim insanları, bu gizemi çözmeye hiç olmadıkları kadar yakın.

Güneş’in 65 yıldır çözülemeyen atmosfer gizemini çözmek için dev bir adım atıldı
20 Eylül 2023 00:52
67

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bilim insanlarının onlarca yıldır çözmeye çalıştıkları 65 yıllık güneş gizemini çözmeye yönelik bir adım atmış olabilir. Bu gizem, Güneş’in atmosferinin neden bu kadar sıcak olduğu. Bu “koronal ısınma sorunu” gökbilimcileri uzun süredir şaşırtıyor, ancak Parker Solar Probe ile Solar Orbiter tarafından üstlenilen ortak operasyon sonunda bir cevap sağlayabilir.

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni bir gönderisine göre kısa süre önce Solar Orbiter, Güneş’i biraz farklı bir açıdan gözlemleyebilmesi için ilginç hareket değişikliklerde bulundu. ESA, bunun Solar Orbiter’ın Parker Solar Probe’un aldığı ölçümlerle senkronize olmasını sağladığını ve bunun daha önce yapılan hiçbir şeye benzemeyen, çığır açan bir ölçüm sağladığını söylüyor.

Güneş’in korona olarak bilinen atmosferi inanılmaz derecede sıcaktır. Güneş’imizin çok büyük bir yıldız olduğu, ancak kabaca bir milyon santigrat dereceye ulaştığı göz önüne alındığında bu yetersiz bir ifade gibi de görünebilir. Güneş’in atmosferinin bariz bir şekilde sıcak olmasına rağmen, Güneş’in yüzeyi aslında sadece 6.000 santigrat derece olduğu için atmosferinin neden bu kadar sıcak olduğunun gizemi bilim insanlarını uzun yıllardır düşündürüyor.

Başka bir deyişle, Güneş’in koronası, yüzeyinden 150 kat daha sıcak bir sıcaklığa ulaşıyor. Bu koronal ısınma sorunu, çoğu Güneş’i inceleme görevinin temelini oluşturuyor. Bu görevlerin her biri ilgi çekici bilgiler sağlarken, birlikte çalışırken daha da derinlemesine ölçümler sağlayabilirler ve bu da sonunda bu ilgi çekici gizemi çözmemize yardımcı olabilir.

Enerjiyi Güneş’in atmosferindeki plazmaya aktarmaya yönelik bir yöntemin bulunduğuna dair bir düşünce var olsa da, bilim insanları bunun tam olarak ne olduğunu hiçbir zaman belirleyemediler. Artık Solar Orbiter’ın büyük bir risk alarak kendisini yeniden konumlandırması ile beraber, sonunda daha fazla yanıt alabilmemiz mümkün olabilir.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.