Dolar 27,3286
Euro 28,8191
Altın 1.646,94
BİST 8.213,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Yağmurlu
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 23°C

Kireçlenme neden olur? Dizde kireçlenme nasıl geçer, ne iyi gelir?

Kireçlenme, eklem sağlığını olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalık. Bu hastalıkla uğraşan kişiler, kireçlenme belirtileri nelerdir ve neden olur sorularına yanıt arıyor. İşte, kireçlenmeye iyi gelecek uzmanından 7 müthiş öneri!

Kireçlenme neden olur? Dizde kireçlenme nasıl geçer, ne iyi gelir?
A+
A-
18.09.2023
19
ABONE OL

Kireçlenme, eklemlerdeki kıkırdak dokusunun zamanla incelmesi, aşınması ve yırtılması sonucu ortaya çıkan romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalık, kaslar, kemikler ve eklemlerde ağrı, hareket kısıtlılığı, şişlik ve şekil bozukluğuna yol açar. Peki, kireçlenme belirtileri nelerdir?

KİREÇLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kireçlenmenin ilk belirtisi ağrıdır. Ağrı genellikle uzun aktiviteler sonrası başlar ve dinlenmek veya ağrı kesicilerle hafifletilebilir. Zamanla ağrı daha sık ve uzun süreli hale gelir, eklem tutukluğu ve yaşam kalitesinde düşüş görülür. Kireçlenme hastalığına iyi gelecek 7 süper öneri ile karşınızdayız!

1. İDEAL KİLO

İdeal kiloya ulaşmak, eklem üzerine binen yükü azaltır ve tedavi yöntemlerinin etkinliğini artırır. Kireçlenme hastaları, kilo kontrolüne özen göstermeli ve yedikleri içtiklerine dikkat etmelidir.

2. UYGUN EGZERSİZ

Kireçlenme riskini azaltmak ve ağrıyı yönetmek için düşük yoğunluklu egzersizler tercih edilmelidir. Yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi sporlar eklemlere zarar vermeyecek ve kondisyonu artıracaktır.

3. EKLEM KORUMA

Ağrılı dönemlerde eklem koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Baston, dizlik veya korse, eklem üzerine binen yükü azaltmaya yardımcı olur. Ağır yük taşıyıp, ters hareketlerle eklemle zorlanmamalı.

4. SICAK VE SOĞUK UYGULAMALAR

Eklem bölgesindeki ısı artışı dönemlerinde sıcak uygulamalardan kaçınılmalı, lokal soğuk uygulamalar tercih edilmelidir.

5. HAREKETLERE DİKKAT

Diz kireçlenmesini önlemek için çömelme ve diz çökmeden kaçınılmalı, bel üzerine binen yük azaltılmalıdır. Ayrıca omuz kireçlenmesini engellemek için baş üstü aktiviteler sınırlanmalıdır.

6. AYAKKABI SEÇİMİ

Hafif ve ortopedik tabanlı ayakkabılar giymek önemlidir. Düz ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Vücudu taşıyan ayakların konforuna öncelik vermek kireçlenme için oldukça önemlidir.

7. SAĞLIKLI BESLENME

Katı yağlardan kaçınılmalı, Akdeniz diyetine geçilmelidir. Omega-3 içeren yağlı balıklar tüketilmelidir, ancak yüksek dozda Omega-3 içeren ilaçların kullanılması gerekmeyebilir. D vitamini alımı ihmal edilmemelidir. Kalsiyum gibi vücudun ihtiyacı olan temel minerallere öncelik verilmeli.

NOT: Kireçlenme, eklem sağlığını korumak ve yaşam kalitesini artırmak için bu önerilere uyarak yönetilebilir. Ancak herhangi bir şüpheli belirti veya şiddetli rahatsızlık durumlarında, mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.