Dolar 28,8717
Euro 31,6042
Altın 1.859,96
BİST 7.959,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
7°C
Parçalı Bulutlu
Pts 13°C
Sal 16°C
Çar 12°C
Per 16°C

Yabancılar, Çin borsalarından son 8 yılın en büyük çıkışını gerçekleştirdi

Yabancılar, Çin borsalarından son 8 yılın en büyük çıkışını gerçekleştirdi

Yabancılar, Çin borsalarından son 8 yılın en büyük çıkışını gerçekleştirdi
A+
A-
13.09.2023
18
ABONE OL

Yabancı yatırımcıların, Ağustos ayında gelişmekte olan piyasa portföylerinden 15,5 milyar dolar çekmeleri, Çin hisse senetlerine darbe vurdu. Bu, son bir yıldaki en büyük aylık sermaye çıkış oldu ve Çin’in büyümesine ilişkin endişeler, gelişmekte olan ülkeler için için güçlü bir yılda hisse senetlerine nüfuz etti.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), bugün yayımladığı aylık raporunda, yurt dışı yerleşiklerin Çin hisse senetlerinden 14,9 milyar dolar çektiğini ve bunun 2015’e kadar olan kayıtlardaki en büyük aylık çıkış olduğunu belirtirken Çin borçlanma kağıtlarından 5,1 milyar dolarlık çıkış yaşandığını da belirtti.

Yatırımcılar, Çin’in ekonomik büyümesinden ve hükümetin Temmuz sonunda yeni teşvik önlemleri almamasından etkilenirken hükümet, ortak refah için daha yüksek büyümeyi feda ediyor. Emlak sektöründeki yeni türbülans da yatırımcıların olumsuz havasına katkıda bulundu.

Geniş MSCI hisse senedi ve para birimi gelişmekte olan piyasa endeksleri, Ağustos ayında Şubat ayından bu yana en büyük aylık düşüşlerini kaydetti.

IIF ekonomisti Jonathan Fortun‘a göre gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar “(Çin’in) ekonomik zorluklarına ilişkin olumsuz hissiyatı ve ekonomik yavaşlamayı durdurmaya yönelik tedbirlere yönelik şüpheciliği” vurguluyor.

Çin dışı hisse senedi çıkışları, geçen ay 6,6 milyar dolar ile Eylül 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken Çin dışı borçlanma senetleri, 11,1 milyar dolar ile son sekiz aydaki yedinci sermaye girişini gerçekleştirdi.

IIF raporuna göre Gelişmekte Olan Asya ve Latin Amerika’da, geçen ay 5 milyar doların biraz altında çıkışlar görülürken Afrika ve Orta Doğu bölgesinde, 5,5 milyar dolarlık negatif akış kaydedildi.

Hisse senetleri tüm coğrafi bölgelerde düşerken Asya, Latin Amerika ve gelişmekte olan Avrupa’da borçlanma kağıtlarına giriş kaydedildi.

Ağustos ayından bugüne kadarki rakamlar, Çin’den 13,1 milyar dolar çıkış olduğunu gösterirken Çin hariç gelişmekte olan piyasalara, 139,5 milyar dolar yerleşik olmayan portföy girişi oldu.

Foreks Haber Merkezi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.