Dolar 19,9829
Euro 21,4243
Altın 1.247,07
BİST 4.427,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C

Dünyanın İlk Ahşap Transistörü Geliştirildi: 1 Hz Hız

Ahşap Transistör Nasıl Geliştirildi?

Dünyanın İlk Ahşap Transistörü Geliştirildi: 1 Hz Hız
A+
A-
01.05.2023
25
ABONE OL

İsveç’teki araştırmacılar, dünyanın ilk ahşap transistörünü tasarladı ve test etti. Linköping Üniversitesi ve Stockholm’deki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden ekipler, yakın zamanda geliştirdikleri ahşap elektrokimyasal transistörün (WECT) gelişim sürecini, yeteneklerini ve potansiyelini gösteren bir makale yayınladı.

Ahşap elektrokimyasal transistörler, daha sürdürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen ahşap bazlı elektroniklerin önünü açabilir. Dahası, ahşap elektroniği canlı bitkilerin elektronik kontrolünü sağlayabilir.

Technopat’lar silikon transistör teknolojisindeki son gelişmeleri takip ediyordur. Intel, Samsung ve TSMC gibi devrelerin nanometrelerle ölçülen öncü teknolojilerinden ve GHz hızında çalışan transistörlerden zaman zaman bahsediyoruz. İsveçli araştırmacılar tarafından tasarlanan ve test edilen ahşap transistörlerin 3 cm genişliğinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca bir hertzin, evet yanlış duymadığınız, bir hertzin altında anahtarlama frekansına sahip olduğu söyleniyor.

Her elektronik cihazın GHz düzeyinde hızlara ve küçük transistörlere ihtiyacı yoktur. Bahsi geçen ahşap transistörler kuşkusuz yolun başında, ancak araştırmacılar işi aceleye getirmiyor. Linköping Üniversitesi Organik Elektronik Laboratuvarı’nda kıdemli doçent olan Isak Engquist, üniversitenin basın açıklamasında “Benzeri görülmemiş bir prensip bulduk. Evet, ahşap transistör yavaş ve hantal ama işe yarıyor, ayrıca büyük bir gelişme potansiyeline sahip.” diyor.

Alan etkili transistörler modern elektroniğin temel yapı taşlarından biridir ve en yaygın olarak silikon ya da germanyum gibi yarı iletkenlerden imal edilirler. Bu elementlerin doğal yapısı, bir transistörün terminallerine bir voltaj veya akım uygulandığında bir amplifikatör veya anahtar olarak hareket etmesine izin verir. İlk FET’lerin 20. Yüzyılın ortalarında üretilmesinden bu yana, AR-GE çalışmaları transistörleri minyatürleştirme ve olağanüstü frekanslarda çalışacak şekilde koaksiyel hale getirmek için yürütüldü.

Araştırmacılar, ahşap transistörler oluşturmak için iletken ahşaba (CW) ihtiyaç duydular. Bu, odun özünün kimyasal bir çözücü işlemiyle ahşaptan çıkarılmasıyla elde ediliyor. Daha sonra ise odun özünün bulunduğu kanallar elektron-iyon ileten karışık bir polimer ile değiştiriliyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.